До момента 477 са заразените с COVID-19 у нас, от които 30 са излекувани. „Броят на починалите се е увеличил с един възрастен човек от Стара Загора. Приет е преди седмица с диабет, проявил е белези на коронавирус, с много бързо развиваща се бронхопневмония, дихателна недостатъчност и вчера е починал. Току-що ми съобщиха, че мъж на 58 години е починал тази сутрин в “Пирогов”. До момента са починали 12 души“, заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р Мутафчийски.


Още един лекар е заразен, като с това заразените медици вече са 21.


В София са 21 случаите, в Пловдив – 2, в Смолян – 2, в Бургас, Кърджали и Велико Търново по един. Нови петима души са излекувани – 3 във ВМА – един от Пещера, от Пловдив. Общо излекуваните са 20 мъже и 10 жени. Най-младият излекуван е на 27 г., най-възрастният е 80-годишен мъж. Средната възраст на излекуваните е 47 години.Общо 179 са приетите на болнично лечение, от които 20 са интубирани.


Снощи в спешната болница „Пирогов“ е приет и мъж арестант с признаци на коронавирус, на който са взети проби. Приведено е и дете на 4 години от Великотърновската болница, то е с двустранна бронхопневмония, изливи в белите дробове, не е интубирано. Чакат се пробите му за коронавирус.
Доц. д-р Попов от Инфекциозното отделение на Военномедицинска академия (ВМА) обясни, че до момента в отделението има регистрирани 129 болни с COVID-19, от които хоспитализирани са 26, 89 са по домовете с лека клинична форма.


От наблюдаването на домовете се забелязва, че вирусът заразява цели фамилии от 5-8 души, включително и комуна от 11 жени и едно дете, от които седем жени са положителни.


Заболяването засяга хора с добър социален статус – наблюдаваните по домовете ги контролираме по телефона, обажда им се и психолог. От наблюдаваните по домовете има четирима души, които са хоспитализирани. Изпращаме им и мобилни екипи от доброволци – квалифицирани лекари. 


Има трима болни с тежка клинична форма, които засега не са на респиратор, защото активно ги наблюдаваме – по цяла нощ ги наблюдаваме, следим сатурацията и наблюдаваме всеки отделен случай.


При нас се намира най-възрастната жена на 86 години, за която не се е наложило да бъде на респиратор, защото такива случаи имат смъртност от 86%. С агресивна антибиотична терапия и кортикостероиди жената я приведохме в добро състояние, и скоро ще я изпишем“, допълни доц. д-р Попов.


Специалистът обясни, че тежките случаи се разчитат по сатурацията (понижена кислородна сатурация: състояния, при които се установява слабо насищане на кръвта с кислород (под 90%) – бел.ред.) на пациента, която ако падне под 93%, трябва хоспитализация. „Но сме имали случаи със сатурация под 60%, които не са били интубирани“, сподели той и подчерта за нуждата от индивидуален подход към всеки болен.


По думите му около 5-ия ден след заразяването се появява тежката пневмония и в следващите дни пациентът може да умре за часове, ако сатурацията падне рязко, допълни доц. д-р Попов. В световната литература са описани случаи на бъбречна недостатъчност и увреда на нервната система, причинени като последствия от коронавируса.


Проф. д-р Мутафчийски обяви, че от групата на ГЕРБ, които бяха тествани за коронавирус след откриването му при депутата Хасан Адемов, са заявили, че ще си заплатят тестовете.