Около 45 на сто от алергичните пациенти не знаят, че са болни и не получават правилната диагноза навреме. Това съобщи доц. Мария Стаевска, специалист по вътрешни болести и алергология към Александровска болница. И уточни, че около 40 на сто от болните от алергичен ринит имат астма.
 
"Голяма част от пациентите се диагностицират с ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) вместо с астма, а ХОББ не се нуждае винаги от антивъзпалително лечение за разлика от астмата“, посочи още тя. 
 
Над 35 хиляди деца и повече от 350 000 възрастни у нас страдат от астма. В световен мащаб заболеваемостта е между 100 и 150 млн. души. Това показва статистиката на Световната здравна организация в навечерието на Световния ден за борба с астмата (2 май).
 
Около 20-30 на сто от българите имат алергичен ринит, а между 1и 15 на сто страдат от астма. Профилактиката на това заболяване е трудна, но лекарите могат да насочат усилията си към това алергичният ринит да не прерастне в астма, обясни още доц. Стаевска. 
 
Астмата е най-честата причина за отсъствия от детска градина и училище. По думите й превенцията на заболяването е изключително важна, за да не се налага болнично лечение, коментира Диана Хаджиангелова, председател на АББА. 
 
Хроничното възпалително заболяване на бронхите протича със задух, вследствие на обструкция на въздушния поток и бронхоспазъм. Хрипове, кашлица, стягане в гръдната област и тежък, задълбочаващ се задух при липса на медикаментозно вмешателство, са другите най-често срещани симптоми на болестта.
 
С затопляне на времето и цъфтенето на растенията се появяват различни алергии, които ни пречат за изпълняваме ежедневните си задачи. Те дразнят рецепторите и отключват различни реакции на лигавицата. Някои хора имат симптомите, съпровождащи астмата. Полените, домашният прах и съдържащите се в него акари, влакна на домашни любимци и секрети от хлебарки, могат да провокират екзацербация и обостряне на различните видове астма. Тютюневият дим, студеният въздух, вирусни инфекции, както и неправилно лечение, също могат да бъдат сериозни провокатори.
 

Ето кои са различните видове астма:

 
Алергична – среща се най-често при децата. В основата й е действието на алергени, които се намират в нашето ежедневие. Наричат този вид астма екзогенна (външна) защото дразнителят се намира вън от организма. 
 
Неалергична – най-често се среща при възрастните около 40- годишна възраст. Нарича се още ендогенна (вътрешна), защото причинителите й не са алергени от външната среда. Може да е причинена от дихателна инфекция, прием на нестроидни противовъзпалителни средства, химическо дразнене или токсични вещества и гастро-езофагеален рефлукс. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Алерголози изтъкват, че много голяма част от хората, страдащи от астма, не получават адекватно лечение тъй като пренебрегват първите симптоми и не търсят консултация навреме. 
 
Консумацията на пресни плодове, редовно почистване на дома от прах и други алергени, както и разходки на чист въздух, сред природата, могат да облекчат живота на астматиците. 
 
Световният ден за борба с астмата е глобална инициатива, която се отбелязва от 1998 година наса. Целта й е да подобри информираността на обществото за заболяването и да насочи вниманието им към ранната диагностика.