Останете в България е посланието към студентите по медицина, които получиха стипендии от Българския лекарски съюз (БЛС). В присъствието на зам. министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков 45 бъдещи лекари бяха отличени на официална церемония в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“. Финансовият стимул за специализантите е 100 лв. месечно в рамките на една учебна година.


„За седма поредна година Българският лекарски съюз подпомага развитието на млади лекари. В годините, като приоритетна цел на БЛС се оформи задържането на младите специалисти в България, предлагайки им стимули и възможности за адекватно кариерно и академично развитие“, заяви председателя на Съюза д-р Иван Маджаров. Председателят на Акредитационния съвет на съсловната организация също поздрави стипендиантите. „Приеме с чисто сърце нашата помощ, която е протегната ръка към Вас в опит да покажем солидарността на нашето съсловие“, добави проф. Борислав Китов.


Зам. – министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков с усмивка коментира, че виждайки толкова много млади и интелигентни хора, които ще лекуват, се чувства спокоен. Д-р Пенков поздрави Лекарския съюз за програмата за финансово подпомагане и допълни, че Министерство на здравеопазването също се опитва  да подобри условията за специализация, последващо кариерно развитие и по-добри условия за работа на лекарите.
„Вярвам, че във вашето развитие и  решението ви дали да останете в България  основна роля има държавата, но бизнеса има също своя принос. За нас това е инвестиция в богатството, което сте вие“, заяви д-р Светла Михалевска, медицински директор на Sanofi България и партньор на кампанията. Програмата за финансово подпомагане продължава, припомнят от Съюза. През цялата година се приемат документи за финансиране на участия в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.


Партньори по проекта и този път са фирмите Sanofi България, Novartis България, Pfizer, Рош България, АстраЗенека България, Джонсън & Джонсън България, Байер България.