Над 45 000 лекарствени продукта и медицински консумативи от спешна необходимост бяха изпратени за Украйна. Искането за оказване на хуманитарна помощ постъпи по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

 

Министерството на здравеопазването организира осигуряването на необходимите лекарствени продукти и медицински консумативи, а със съдействието на Българския Червен кръст хуманитарната пратка вече пътува за Украйна.


 

Министерството на здравеопазването изказва благодарност на членовете на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), които в кратки срокове осигуриха необходимите лекарства и консумативи за украинските граждани.

 

На 7 март 2022 г. (понеделник) Българският Червен кръст, съвместно с Министерството на здравеопазването, стартира нова телефонна линия в помощ на бежанците от конфликта в Украйна, намиращи се в България.

 

На телефон 0800 20101, предоставен на БЧК безвъзмездно от телекомуникационен оператор, те ще могат да получават информация от консултанти и доброволци на БЧК за възможностите за медицинско и здравно обслужване в нашата страна. Линията е безплатна и ще бъде отворена всеки работен ден от 8:00 до 20:00 часа. Контакт с консултантите може да бъде установен и чрез специално създадения имейл: help@redcross.bg.

 

Българският Червен кръст откри дарителска сметка за набиране на финансови средства в помощ на украинските граждани. 

 

Данни за банков превод: Български червен кръст, УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, BG23UNCR76301077778563, UNCRBGSF.

 

Предстои да бъде активирана и допълнителна опция за онлайн дарения през сайта на организацията. Продължава и кампанията за набиране на материални дарения в цялата страна. 

 

„Стотици откликнаха на кампанията за набиране на дрехи, обувки, хигиенни материали. От днес на сайта на БЧК, както и на всички медии, ще бъде публикувана дарителска сметка за парична помощ, която ще бъде събрана и насочена към Украинския Червен кръст“, съобщи ръководителят на отдел “Бедствия” към Българския Червен кръст Любомир Каракановски пред Българското национално радио.

 

БЧК поддържа непрекъсната връзка с Украинския Червен кръст, Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, както и с Международния комитет на Червения кръст, за да се информира за обстановката в засегнатите райони, както и за постоянно увеличаващите се нужди от хуманитарна помощ.