Три пъти се е увеличила смъртността от рак на маточната шийка в България за последните близо 40 години, а месечно 40 жени губят битката със заболяването.

 

Това стана ясно на уебинара, посветен на профилактиката и диагностиката на рака на маточната шийка, организиран от Националната пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.


 

В България всяка четвърта злокачествена диагноза сред жените е за рак на шийката на матката. Заболяването се среща най-често сред жените на възраст 30-44 години, а неговият основен причинител е човешкият папилома вирус.

 

Всяка година в България се откриват близо 1 300 нови случая. Въпреки растящата смъртност от това заболяване, все още липсва скринингова програма и регистър на раково болните.

 

Около 10% от подлежащите на имунизация момичета имат поставена ваксина срещу човешкия папилома вирус. Ваксината е безплатна и може да се постави от личния лекар.

 

За жените, които пушат, е два пъти по-вероятно да развият цервикален карцином, твърдят онколози. При ранно откриване на тумора, докато не е навлязъл в дълбоките слоеве на органа, той може да бъде радикално излекуван с операция.

 

На по-късни етапи терапиите са по-сложни, а прогнозите – по-несигурни. В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място сред злокачествените заболявания по честота и смъртност.

 

Д-р Мариана Атанасова, специалист по медицинска онкология в ИСУЛ, посочи, че почти няма друг рак, при който да има 100-процентово лечение, когато е в първия си стадий. Затова е важно да не се забавя лечението на първата фаза на заболяването, допълни тя.

 

 „В България нямаме скринингова програма за рак на маточната шийка, нямаме и раков регистър, а е факт, че страната ни е на челните места по смъртност от това заболяване. Освен това, младите хора имат много ниска сексуална култура, често сменят половите си партньори, което е предпоставка за заразяване с човешкия папилома вирус. Затова най-важното е да бъде създадена скринингова програма, защото ваксината не е самостоятелен метод за предпазване от този вид рак, тя трябва да бъде съчетана с редовно участие в организирани скринингови прегледи“, допълни от своя страна Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка.

 

Според д-р Иван Вецев от II АГ„Шейново“ пандемията от Ковид вероятно ще повиши броя на жените с рак на маточната шийка и броя на тежките случаи заради затрудненото провеждане на женски консултации.

 

„Когато говорим за скрининг на цервикалния карцином, неговата цялостна идея е да се открият жените, преди те да са достигнали до цервикален рак. Трябва да предпазим жените от това да достигнат до диагнозата рак на маточната шийка“, допълни той.

 

„Факт е, че в България все повече жени между 20 и 45-годишна възраст са диагностицирани с това заболяване и често то бива откривано едва, когато е в  напреднал стадий. Достъпът до навременна информация и адекватно лечение е това, което ще доведе до намаляване броя на заболелите“, каза в рамките на представянето д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО.