Близо 40 000 българи ще чуят страшната диагноза рак догодина. Прогнозите са, че почти половината от тези случаи ще бъдат фатални, споделя проф. Здравка Валерианова, директор на Националния раков регистър, цитирана от в. "Телеграф".

 

През 2016 г. се очакват 38 445 нови случая от злокачествени заболявания в страната ни. Най-висок е делът на рака на белите дробове в тази прогноза - статистиците изцисляват 4100 нови случая. Аналогична е и ситуацията с рака на гърдата, който най-вероятно ще покоси същия брой хора.


 

Очакват се 3500 нови случая на онкозаболявания, свързани с мъжката полова система, от които с най-голям дял е ракът на простата – около 3200 болни. Над 3300 е числото за новооткритите тумори на женската полова система, като тук делът на рак на шийката на матката е най-голям – близо 1300 случая.

 

Сред другите чести онкозаболявания е ракът на дебелото черво, с предполагаеми 2800 случая.

NEWS_MORE_BOX

 

Въпреки че онкозаболяванията се увеличават, 1/3 от тях са предотвратими, категорична е проф. Валерианова.

 

В основата на борбата с рака стои профилактиката, но голям проблем продължава да бъде липсата на национална здравна политика в това отношение.

 

По нейни думи България е една от малкото страни в ЕС, която няма организирана национална скринингова програма за рак на гърдата, рак на маточната шийка и колоректален карцином.