„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено във Военномедицинска академия (ВМА), бе допълнено с имената на четирима души, дали през 2021 г. шанс за втори живот на тежко болни пациенти.

 

Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната програма на България с над 78 трансплантирани досега. През последните две години ВМА инвестира над 1,2 млн. лева от собствените си средства за оборудване на най-модерните операционни зали на България, в които се извършва трансплантация на черен дроб. Това заяви началникът на ВМА проф. д-р Венцислав Мутафчийски по време на традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството.


 

“Искам да благодаря на целия екип – на всички е ясно, че една трансплантация не протича само с един, двама или трима души. Разбира се, лидерите на този процес във ВМА са известни – това са проф. д-р Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева, но зад тях стои една цяла малка армия от лекари, медицински сестри и друг персонал, който не бива да се забравя. 

 

Едно от най-важните неща, освен инвестицията в материални активи, е подготовката на кадри и те – тримата лидери, могат с чест да застанат и да кажат колко много хора обучиха и каква голяма взаимозаменяемост има в екипите”, отбеляза още началникът на ВМА.

 

Той изказа признателност към екипите на Военновъздушните сили (ВВС), които са неизменна част от редица донорски ситуации, както и към представителите на най-голямата мото организация „Sofia Riders” за подкрепата в кампаниите за насърчаване на донорството.

 

През 2021 г., въпреки пандемията, във ВМА бяха извършени 4 успешни трансплантации, дори в момента има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани. Проф. д-р Венцислав Мутафчийски отправи най-голямата си благодарност към семействата на донорите, които въпреки тежкия за тях момент, са взели правилното решение и са дали шанс за живот на множество хора. 

 

Благодарност към екипите, които участват в трансплантацията и към близките на донорите изказа и проф. д-р Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА. Той изрази увереност, че в България хората са узрели за донорството, необходима е по-голяма активност.

 

ВВС са въвлечени в този процес вече повече от 10 години. Полагат се всички усилия, за да е подсигурена необходимата бързина на изпълнението на процеса. Поклон пред близките и пред лекарските екипи за денонощния им труд, каза подп. Пламен Дончев от 16-та транспортна авиогрупа „Враждебна”.

 

“14 години  съм тук след трансплантация, благодарение на тези хора! Благодаря  на донорите, благодаря на семействата им. Обичам ви!”, не скри емоцията си и червената легенда Джони Велинов, който сам отбеляза, живее втори живот, благодарение на екипите на ВМА.

 

На събитието присъстваха още заместник-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов, д-р Мария Кирилова, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”; както и трансплантирани във ВМА пациенти.