Здравното министерство обнови информацията за количествата от ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna, както и сроковете за тяхната доставка.

 

България ще получи близо 4,4 милиона дози от двете ваксини, базирани на иРНК технология, до края на 2021 г.


 

От тях 3,9 милиона дози са от ваксината на щатското фармацевтично дружество Pfizer и немският му партньор BioNTech. Останалите 500 000 дози са от ваксината на щатската биотехнологична компания Moderna.

 

С тях ще могат да се ваксинират 2,2, млн. души до края на годината, защото е нужно да се поставят по две дози.

 

По думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов създадената от здравните власти към момента организация позволява на ден да се ваксинират между 50 до 100 000 души.

 

Той посочи, че за провеждането на ваксинационната кампания като изпълнители, са включени лични лекари, лечебни заведения, както и мобилни екипи.

 

„Нямаме притеснения, защото темпът за изпълнение на ваксинационния план вече зависи не от организацията, а от доставките на ваксини в страната“ , посочи министърът на здравеопазването след откриването на отделение по хемодиализа в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ - Стара Загора. То ще разполага с 12 новооткрити поста за диализно лечение и 8 нови диализни апарата.

 

Според здравния министър предвидените за България ваксини са напълно достатъчни.

 

 „Всички ваксини, които до момента получихме, са поставени, като вторите дози се съхранят във фризерите на отговорните здравни инспекции, т.е. България постъпи изключително консервативно, но далновидно. Ако не беше така, днес разговорът щеше да бъде за безотговорно поведение и липса на дози за 17 000 български граждани“, коментира още здравният министър.

 

В началото на седмицата бяха доставени малко над 14 000 ваксини на Pfizer срещу Ковид-19, а броят на ваксинираните у нас към днешна дата е близо 26800. През последното денонощие са ваксинирани 665 души.

 

Под 6% от всички изследвани за Ковид-19 са дали положителен резултат вчера. Новите случаи са 772, а настанените в болница пациенти с Ковид са малко над 2800. В интензивни отделения се лекуват 279 души с по-тежки усложнения от вирусната инфекция.

 

Смъртните случаи с Ковид вчера са 60 и 8880 от началото на пандемията. България се намира на девето място по смъртност от Ковид сред страните от Европейския съюз, след като през голяма част от ноември и декември 2020 г. бе на челно място.

 

В началото на февруари ще се възобнови присъственото обучение за близо 200 000 ученици, или над 37%, от 5-и до 12-и клас. Ще отворят врати и спортните центрове и залите за културни мероприятия.

 

Засега не се очаква смекчаване на противоепидемичните мерки за заведенията и ресторантите.