Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) ще одобрява по бърза процедура ваксините срещу новите варианти на коронавируса.

 

Това се налага заради тревожната епидемиологична ситуация в Европа в момента, каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след заседанието на Европейския съвет, проведено вчера.


 

Тя заяви, че Европа е на прага на трета вълна заради британския вариант на вируса, който вече се е разпространил във всички страни от Европейския съюз (ЕС).

 

„Това подчертава значението на бързата ваксинация“, заяви фон дер Лайен, и налага да се ускори процедурата за одобряване на ваксини срещу новите варианти на Ковид-19 в ЕС.

 

Планът на ЕС за защита от варианти на Ковид-19 — Инкубаторът „HERA“ — има за цел по-бързото откриване на нови варианти на вируса и разработване на адаптирани към тях ваксини.

 

Това ще се случва чрез сътрудничество между изследователи, биотехнологични дружества, производители и публични органи, а Европейската лекарствена агенция ще може да одобрява експресно ваксините, адаптирани срещу новите варианти.

 

Фон дер Лайен посочи, че седмица преди края на първото тримесечие на 2021 г. в ЕС са били поставени 62 млн. ваксини, а 18,2 млн. души в ЕС са реимунизирани.

 

Това означава, че около 4,1% от населението на ЕС е получило две дози от ваксините и при него имунизацията е приключила.

 

Фон дер Лайен не пропусна да отбележи, че ваксинацията в Европа е можело да бъде и по-бърза, ако всички фармацевтични компании са спазвали сключените договори.

 

Тя подчерта, че Pfizer-BioNTech и Moderna, за разлика от AstraZeneca, са се доказали като надеждни в своите доставки. Очаква се те да увеличат своите доставки на ваксини за ЕС през второто тримесечие.

 

През април се очакват и първите количества от ваксината на Johnson & Johnson, която е еднодозова. Според фон дер Лайен, въпреки трудностите с доставките от AstraZeneca, все още е възможно ЕС да ваксинира 70% от всички пълнoлетни европейци до края на август.

 

Междувременно ЕС ще ограничи износа на ваксини за трети страни. Председателят на ЕК посочи, че от 1 декември 2020 г. досега ЕС е изнесъл 77 млн. ваксини срещу Ковид-19, което го прави най-големият износител в световен мащаб.

 

За да бъдат осигурени занапред ваксини за европейските граждани обаче, се въвежда ограничителен режим за държави извън ЕС, които също са ограничили своя износ или в които делът на ваксиниранеото население е по-голям спрямо този в ЕС.

 

Износът на ваксини срещу Ковид-19 от ЕС ще продължи без ограничения, когато те са предназначени за хуманитарни цели и бедни страни.