Мярката за задължително носене на маски на обществени места е в резултат на продължително обсъждане. Има противоречиви версии за носенето на маски - болни лица задължително трябва да носят маски, за здравите хора от Световната здравна организация (СЗО) не препоръчват маски, заяви по време на сутрешния брифинг проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Гратисният период за покупка на маски е до 00.00 часа в събота.


Очакват се допълнителни разпоредби от Регионалните здравни инспекции къде точно трябва да се носят маски. Основната философия на експертите е да се носят маски на обществените места.


По данни на оперативния щаб 25 са новите случаи на COVID-19 у нас. С тях общият брой на заразените с коронавирус е 379 души, от тях 113 са в болница. 13 пациенти са интубирани и се намират в интензивни клиники.Статистиката сочи, че от всички заразени 57% са мъже, 43% са жените. Средната възраст на заболелите е 46 години. Най-младият пациент е 3-годишен, най-възрастният - 86. Общо изписани са 17 души. Средната възраст на починалите е 66 години. Медицинският персонал с установено заболяване е 18 души.


От днес има една нова област с разпространение на коронавирус - Силистра. През нощта новите случаи са в София -1, Варна - 3, Силистра - 2, Шумен - 1, Бургас - 4, Кюстендил - 4, Кърджали - 1, Пловдив - 3, Стара Загора - 1.


От оперативния щаб допълниха, че основните източници, които ползват за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел. В последната държава от снощи маските са задължителни.


Поставянето на рестриктивни мерки пред българските граждани е истинско изпитание за тях, но ние също имаме семейства и търпим. Те са следствие на това, че наблюдаваме тенденциите. Ясно е, че не може да има 100-процентово разбиране. Получавам обаждания от граждани с горещи молби за по-строги мерки“, допълни началникът на Националния оперативен щаб.


Основна задача на всички държави, засегнати от инфекцията с коронавирус, е да наваксат с дефицита на маски, очила, защитни облекла и шлемове.