След тежък уикенд, в който коронавирусът отне живота на трима души в болницата в Благоевград, днес общият брой на заразените с COVID-19 у нас е 354 души. Няма нови области, в които да е проникнала заразата, заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. д-р Венцислав Мутафчийски.


Излекувани досега са 15, починали са 8 души, като средната възраст на жертвите на болестта е 66 години. Под лекарско наблюдение в болнични условия са настанени 127 пациенти. От тях 13 са в интензивни отделения и са интубирани. Статистиката сочи, че най-много заразени има в София. До момента, с коронавирус в столицата са регистрирани 221 души, в Благоевград - 10, в Бургас - 14, във Варна - 17, във Велико Търново - 2, в Габрово - 2, в Добрич - 6, в Кърджали - 5, в Кюстендил - 2, в Ловеч - 1, в Монтана - 16, в Пазарджик - 7, Перник - 5, в Плевен - 8, в Пловдив - 21, в Сливен - 4, в Смолян - 7, в Стара Загора - 2, в Хасково - 1, в Шумен - 3.

 


От утре - 31 март, 19 часа, се отменя 14-дневната карантина в град Банско. Отменя се и забраната за влизане в и излизане от града. Това разпореди здравният министър Кирил Ананиев със своя заповед от днес. Както за Банско, така и за останалите градове остава режимът с ограничено придвижване до други населени места и забраната повече от двама души да се събират на едно място без значение дали е в парк или на друго място.


От щаба припомниха, че носенето на маски е задължително за болни хора, за всички останали са препоръчителни.


Пред БНТ главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев заяви, че най-важното в момента е да се ограничат контактите. „Защото 100% някои от околните са носители на вируса, но и да не възприемаме, че ако не се тестваме, това е много важно. Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадам на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме“, сподели той.


Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, с лека кашлица, с температура и така ще изградят имунитет. „Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение. Защото 10-12 пъти е по-голям леталитетът. При грипа е 0,2. При този вирус е между 2 и 3%“, обясни здравният инспектор.


Д-р Кунчев отново изрази предположение, че епидемията у нас едва ли ще продължи повече от 2-3 месеца. „Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който е кихнал или кашлял“, допълни той.