Тумор на пикочния мехур с тегло 350 грама е бил изваден по безкръвен път през уретрата от екип лекари на УМБАЛ Бургас.

 

Операцията е била извършена по спешност от д-р Николай Миринчев и д-р Златка Чолакoва в Урологичното отделение на лечебното заведение, предава БНР.


 

Пациентът прекарва на операционната маса повече от осем часа, като през това време се сменят няколко реанимационни екипа.

 

За толкова продължителна операция е била необходима специална анестезия и много стриктно следене на показателите.

 

Наложило се е и спешно кръвопреливане, защото пациентът е постъпил в болницата с тежка кръвозагуба.

 

Тумор с подобна големина досега не е отстраняван по този начин – безкръвно, през пикочните пътища. Отворена операция не е препоръчителна, тъй като има риск злокачествени клетки да се разпространят в цялата коремна кухина.

 

Затова уролозите раздробяват туморното образувание на малки парченца под видеоконтрол, за да могат да излязат през канала, и ги издърпват едно по едно със специална апаратура.

 

Подходът е изморителен за екипа, но изключително щадящ за пациента, който може да си бъде вкъщи още на следващия ден.

 

„Много време имах симптоми, но не им обърнах внимание. Може би е трябвало да дойда по-рано. Благодаря на д-р Чолакова и д-р Миринчев и на анестезиолозите за всичко, което направиха за мен, чувствам се много добре, вече нямам никакви болки и съм изключително доволен от целия персонал в отделението“, сподели на изписването си пациентът Георги Жеков.

 

Първите симптоми започнали с капки кръв в урината, но това се случило преди години. Мъжът работел в пясъчна кариера и споделя, че имало и други негови колеги с подобни симптоми, което отдавали на специфичните условия на труд, взривовете в кариерата и замърсената среда.

 

Не търсил лекарска помощ до момента, в който не се наложило да бъде приет по спешност със сериозна кръвозагуба и невероятна болка. През това време туморът е заел почти половиния му пикочен мехур.

 

„За съжаление, наблюдаваме и други случи на забавени пациенти, особено във време на пандемия. Не се търси лекарска помощ, докато не стане късно и тези хора не дойдат по спешност. Да, сега успяхме да помогнем с общи усилия благодарение на съвместната дейност с реаниматори - анестезиолози и нашия урологичен екип, но рискът е прекалено голям и хората не бива да отлагат преглед, дори симптомите да не ги безпокоят особено“, споделя д-р Чолакова.

 

Тя не крие, че ако не е била навременната намеса на уролозите в УМБАЛ Бургас, е било твърде възможно мъжът да изпадне в хеморагичен шок и да загине от кръвозагуба.