33% от медицинските служители и фармацевтите в страната, които могат да се включат първия етап на ваксинирането срещу Ковид-19, са се включили в списъците на желаещите.

 

Това съобщи директорът на бургаската здравна инспекция д-р Георги Паздеров след среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.


 

В срещата са участвали и представители на шестте регионални здравни инспекции, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу Ковид-19.

 

На срещата е изготвен и алгоритъм на така наречената пътна карта на имунизационния процес, която включва логистиката и организацията на кабинетите за ваксинация.

 

По думите на д-р Георги Паздеров в страната ще бъдат разпределени 47 мобилни екипа за ваксинация. Те ще разполагат с всичко необходимо за ваксинирането.

 

 „Готовността за имунизация, както от лекари, медицински сестри, работещи в лечебните заведения, така и от фармацевтите и стоматолозите, е 33% за страната“, посочи д-р Паздеров.

 

По думите му записалите се за ваксинация за град София са почти 7800. Според него желаещите да се ваксинират ще станат повече след одобрението на ваксината от Европейската агенция по лекарствата.

 

След това се очаква и нейната подробна характеристика.

 

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 2095. Направени са 5298 PCR теста, от които близо 40% са положителни. 66 от всички нови случаи са сред медицински служители.

 

Близо 8000 са здравните работници, преболедували Ковид-19, от началото на пандемията през март.

 

Пациентите с Ковид-19, настанени в лечебни заведения, са 7045 към днешна дата. От тях 580 са в интензивни отделения.

 

За последните 24 часа са починали 150 души с коронавирус.

 

Първата ваксина срещу Ковид-19, която ще пристигне в България, ще бъде на Pfizer - BioNtech, а първата доставка на 120 хиляди дози от нея се очаква в началото на януари.

 

Ваксинирането срещу Ковид-19 ще бъде доброволно и ще се покрива със средства от бюджета.

 

Националният план за ваксинация срещу Ковид-19 ще протече в пет фази, като първи ще имат право да се ваксинират лекари, зъболекари, фармацевти и други здравни служители.