Обичайно в понеделник новите случаи с установена коронависурна инфекция у нас са по-малко. Причината е в по-малкия брой на работещите лаборатории в неделя. По данни на Националната информационна система 32 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие, при направени 781 PCR тестовете. Разпределението по области по настоящ адрес е Благоевград - 6; Варна - 2; Велико Търново - 1; Добрич - 8; Кърджали - 1; Пазарджик - 2; Пловдив - 4; Силистра - 1; Смолян - 1; София град - 5;  Шумен - 1.


Към момента у нас са потвърдени общо 14365 случая на новия коронавирус, от които 4681 са активни, 9186 са излекуваните, като 25 от тях са регистрирани през последното денонощие.


С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 807 пациенти. От тях 56 са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция у нас, са 797. През изминалите 24 часа не са регистрирани нови случаи.Общо 498 са починалите, при които е бил констатиран новият коронавирус. Три са новите случаи от последното денонощие - починали са мъж на 84 г. със сърдечно заболяване, жена на 76 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания, и жена на 83 г. със сърдечно заболяване.


Днес, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще посети област Русе. Целта е на място да се запознае с дейността на държавния здравен контрол и със създадената от болниците в област Русе организация за работа в условията на COVID-19. Предвидени са срещи с директори на лечебни заведения от областта, с представители на регионалната здравна инспекция и районната здравноосигурителна каса. 


В края на миналата седмица министър Ангелов посети и Кюстендил. В областната болница в Кюстендил са настанени четирима пациенти с коронавирусна инфекция. Единият от тях е лекар от Центъра за спешна медицинска помощ. Извършеното от РЗИ Кюстендил епидемиологично проучване е установило 25 контактни лица на лекаря. Резултатите от направените им PCR тестове станаха ясни, докато проф. Ангелов беше в Кюстендил. Всички 25 души са отрицателни за COVID-19. 


По думите на министър Ангелов лечебното заведение разполага с 46 свободни легла за пациенти с коронавируса инфекция. Лекарите също са достатъчно. Налични са достатъчни количества лични предпазни средства както в болницата, така и в структурите на РЗИ и ЦСМП в областта.

 

„Държавата разполага със запаси, достатъчни да обезпечат лечебните заведения във всички точки на страната, ако се наложи, с лични предпазни средства, дезинфектанти и консумативи. Осигуряваме допълнителен финансов ресурс, който да гарантира на всички колеги на първа линия по 1000 лв. до края на годината“, уточни министърът.