Около 3000 българи са предпочели за втора доза РНК ваксина срещу COVID-19 след първа доза от векторна ваксина. Това става ясно от изявление на директора на Агенцията по лекарствата у нас Богдан Кирилов, публикувано на фейсбук страницата на здравното министерство.

 

Близо 5,5 млн. са доставените ваксини досега. България към момента разполага с около 2,5 млн. дози от четирите одобрени за приложение в ЕС ваксини – иРНК ваксините на Pfizer-BioNTech и Moderna, както и векторните ваксини на AstraZeneca и Johnson and Johnson-Janssen. Поставени са малко над 2,25 млн. ваксини към днешна дата, а около 20% от пълнолетното население е обхванато с първа доза ваксина срещу COVID-19.


 

Същевременно страната ни е дарила 172 500 ваксини на Бутан и 50 000 на Босна и Херцеговина. Предстои да бъдат дарени и около 51 000 ваксини на Северна Македония. 100 000 дози от ваксината на Moderna са препродадени на Норвегия на цената, на която са закупени.

 

Междувременно здравният министър д-р Стойчо Кацаров отговори в открито писмо на въпросите, поставени от прокуратурата, във връзка с предприетите мерки за ограничаване на последиците от пандемията.

 

От отговора на министъра на здравеопазването става ясно, че Националният оперативен план не е административен нормативен акт, а план, създаден за да даде предвидимост, последователност и условия за подобрена организация на борбата с пандемията.

 

Във връзка с въпроса на прокуратурата за готовността за прилагане на трета доза ковид ваксина, той отговаря, че ваксините се прилагат в дози, както е посочено в кратката им характеристика, одобрена от регулаторните органи – Европейска агенция по лекарствата за всички страни членки на ЕС и Изпълнителна агенция по лекарства за България.

 

„Министерството на здравеопазването няма законови правомощия да пуска и спира лекарствени продукти на пазара, както и да определя в какви дози да се прилагат. В кратката характеристика на нито една от прилаганите в страната ваксини срещу SARS-CoV-2 не се предвижда прилагане на „бустерна“ доза. Министерството на здравеопазването има готовност да организира поставянето на такава доза, веднага след като регулаторният орган – Европейска агенция по лекарствата, регистрира съответните промени в Кратката характеристика на продуктите“, уточнява здравният министър.

 

Становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и на Европейския център по контрол и превенция на заболяванията във връзка с поставянето на трета подсилваща ваксина срещу COVID-19 се очаква до края на седмицата.