Близо 30 трансплантирани възрастни и деца, както и техните семейства, приятели и съмишленици се включиха със самостоятелен старт в големия „Уиз еър София маратон 2019“. Целта на специалния старт на трансплантираните пациенти беше да пробягат 42,19 метра - символичното разстояние по аналогия на пълната дистанция на маратона от 42,195 км, с което да подкрепят и дадат надежда на всички пациенти от листата на чакащите, че имат шанс за пълноценен живот.


Символичният маратон подкрепиха и министъра на младежта и спорта Красен Кралев, на волейболната звезда Любо Ганев и Даниел Дуков, директор на Маратона на София.


Инициативата бе част от събитията на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Министерството на здравеопазването солидарно със Съвета на Европа, в подкрепа на донорството и трансплантацията със съдействието на неправителствения сектор, пациентски организации и медиите.
Европейският ден на донорството тази година се отбеляза на 12 октомври. Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Тази година официалната проява е в Лондон.По данни на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ точно 1154 българи живеят с надеждата да получат нов орган. От тях от бъбречна трансплантация се нуждаят 1032 души, от черен дроб – 52 души, от сърце – 32 пациенти, за бял дроб – 19 души и за панкреас чакат 10 българи. От началото на година до момента у нас са реализирани 12 донорски ситуации, които дадоха шанс за живот на 36 наши сънародници и на 7 чужденци.


През август Министерство на здравеопазването предложи за обществено обсъждане и Проект на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 - 2023 г.). Сериозните проблеми в областта на донорство и трансплантациите у нас като недостига на донори, недостиг на обучени специалисти, недостатъчна информираност на обществото и липса на анализ и контрол на резултатите от трансплантациите, са основните причини за създаването на програмата.