Договорените допълнителни 30 млн. лева за подпомагане на общинските болници в страната няма да бъдат разпределени равномерно за всички. „Отпуснатите допълнително средства са навременна мярка. Те няма да се дадат общо, а ще се дават за дейност“, заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова и председател на здравната комисия в Народното събрание. Тя подчерта, че парите няма да са за всички. „Парите по методика се дават съгласно Закона за лечебните заведения само за болниците, които са в географски трудно достъпни и отдалечени региони. Списъкът се определя чрез Сдружението на общините“, обясни Дариткова и допълни, че диалога с лечебните заведения ще продължи.


В коментар на думите й председателя на Сдрежението на общинските болници д-р Неделчо Тотев каза, че общо 18, от договорените при премиера Борисов 30 млн. лв., ще бъдат разпределени за всички общински болници. Д-р Тотев обясни, че болниците в отдалечените райони по закон получават от общините всяка година субсидия, която за тази година е 10 милиона лева. „Ако и по линия на методиката за финансиране на болници, обслужващи населението в отдалечен рисков регион, там са 10 милиона лв., 2019 г., те са си по линията на това, което ежегодно получаваме. Миналата година бяха 7 милиона. За тази година се предвиждат 10 милиона, даже списъкът беше представен в аванс от Сдружение на общините. Той окончателно ще бъде внесен до 12-и в министерството“, каза Тотев.


По думите на Даниела Дариткова именно сега е трябвало да се реагира - с доброто състояние на бюджета държавата може да се позволи едно допълнително даване на средства към общинските болници. „Смятам, че това е изключително позитивно. Избори има всяка година, а пари се дават тогава, когато бюджетът го позволява и когато наистина се постигне разумният компромис чрез диалог с всички заинтересовани“, обясни депутатът от ГЕРБ и добави, че очаква през март да се вземе крайното решение за новия модел за здравна реформа.