Противоепидемичните мерки доведоха до застояване вкъщи и още по-сериозен спад във физическата активност. За много хора работата от вкъщи стана ежедневие, а децата практикуват онлайн часове по спорт.

 

Обездвижването повишава риска от развитие на гръбначни изкривявания. В отговор на това редица клиники са обявили месец на превенцията на гръбначните изкривявания, предава БНР.


 

Видове гръбначни изкривявания

 

Изкривяванията на гръбначния стълб биват два основни вида: във фронталната равнина, като сколиоза, или в сагиталната равнина, под формата на хиперкифози.

 

Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб, описано още от Хипократ, посочва проф. д-р Стефан Станчев от Клиниката по ортопедия, травматология и гръбначна хирургия в УМБАЛ "Света Анна" – София.

 

При нея мускулите на лявата и дясната страна на гърба са развити асиметрично и не са способни да държат гръбначния стълб в нормално положение.

 

При хиперкифозите най-често се наблюдава изкривяване под формата на гърбица, която се появява, без да има отклонение вляво или вдясно, допълва проф. Станчев.

 

Най-честият и най-тежък проблем при гръбначните изкривявания е сколиотичната болест.

 

Намаляване на физическата активност

 

По наблюдения на проф. Станчев през последните 20 години в европейски мащаб, и особено в България, има съществени промени във физиологията на развитие на децата. Съвременните деца израстват по-бързо и с темпове, които не отговарят на генетичните заложби на родителите.

 

В развитието на децата има няколко етапа – първо те израстват на височина, след което следва и натрупване на телесна маса, посочва той. Намалената физическа активност обаче не позволява нужното развитие на мускулите, което да съответства на темповете на израстване на децата.

 

Обездвижването, в резултат от развитието на технологиите, и лошата култура на хранене – генно модифицирани храни, бързорастящи храни, обуславят развитието на гръбначните заболявания.

 

Причини за развитие на сколиоза

 

Сколиозата е заболяване, което засяга около 3% от подрастващите, и се среща по-често при момичетата, посочва той.

 

„Съотношението момичета – момчета е около 4:1. При част от тях – около 15%, сколиозата е с известна етиология – т.е. причините за нейното развитие са ясни. Част от тях са с вродени малформации на базата на различни проблеми, настъпващи по време на ембрионалното развитие. Тези с неизвестна етиология са около 65%. Около 38% от тези с неизвестна етиология са генетично детерминирани. Останалите 62% са с наистина неизвестна етиология – кое води до това нещо – не знаем“, обяснява проф. Станчев.

 

Пътят на пациента

 

Според него краят на училищното здравеопазване, когато е било задължително децата да се преглеждат два пъти годишно, е влошил профилактиката на гръбначните заболявания, защото в

момента откриването на заболяването е оставено на родителите.

 

„Личните лекари нямат необходимия опит и подготовка и обикновено насочват пациентите към ортопеди. В България малко хора се занимаваме със заболяванията на гръбначния стълб, това е една изключително тежка специалност“, посочва проф. Станчев.

 

Съвет към родителите

 

При опасения за гръбначно изкривяване детето трябва да се прегледа от ортопед. След физическия преглед може да се назначи рентгенова снимка, която да покаже ъгъла на изкривяване. По този начин се определя степента на заболяването.

 

Най-простият начин родителите да установят наличието на изкривяване е да накарат детето да легне на твърда кушетка по корем.

 

Другият начин е да накарат детето да стегне гръбчето си и да наведе глава надолу, като застане в поза „котешки гръб“.

 

В случай, че изкривяването изчезне, става дума за така наречените физиологични изкривявания, които се дължат на мускулен дисбаланс.

 

При всяко едно изкривяване, дори и да е в лека начална степен, детето трябва да се насочи към специализиран кинезитерапевт, който да започне да провежда лечебна физкултура.

 

В случай, че сколиозата продължи да нараства, въпреки консервативното лечение чрез плуване, колоездене, каране на ролкови кънки, корсетолечение и лечебна физкултура, може да се стигне до хирургично лечение.

 

Целта и на двата вида лечение – хирургично и консервативно, е да се активира мускулната сила.

 

Проф. Станчев подчертава, че използването на специални корсети е по-удачно при хиперкифози, отколкото при сколиоза, защото корсетите възпрепятстват активирането на гръбната, коремната и поясната мускулатура и дори могат да бъдат нездравословни при някои видове сколиоза.