Още един български пациент получи бял дроб във Виена. 29-годишната Илияна Христова от Варна бе успешно белодробно трансплантирана в Клиниката по гръдна хиругия във Виенската университетска болница, съобщиха от Национална пациентска организация (НПО). Екипът, дал шансът за нов живот, е ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повече от българските пациенти, преминали успешно белодробна трансплантация.


Илияна Христова е в стабилно състояние и вече е изведена от интензивното отделение, съобщава и БНР. Илияна беше официално включена в активната листа на „Евротрансплант“ на 10 май 2019 г. и чака два месеца, за да получи бял дроб.


Още като бебе Илияна е диагонстицираната с муковисцидоза. Състоянието ѝ се влошава, а след прекъсването на договора между България и „Евротранслант“ се наложи тя да изжевее най-тежкия период на безвремие и въпреки това тя успя да сбъдне най-голямата си мечта - да диша с напълно здрави бели дробове.Развръзката идва след двегодишно прекъсване, когато на 25 януари 2019 г. беше сключено ново споразумение с Виенската многопрофилна болница. То дава възможност няколко спешно нуждаещи се българи да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплатация не стане възможна и у нас. „Дали това сътрудничество ще продължи зависи от това дали ще покажем на австрийската страна, че имаме воля да увеличим броя на донорските органи, които страната ни да предоставя регулярно на „Евротрансплант“, коментират от НПО.


„Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо благодарение на тях. Както и на моя донор и неговото семейство за благородния жест. За тях това означава загуба на близък човек, но за други хора и за това е шанс за нов живот. Много благодаря!”, написа Илияна в профила си в социалната мрежа Фейсбук.


През следващите три месеца на Илияна ѝ предстои рехабилитация и възстановяване, след което всеки месец тя ще трябва да се явява на контролни прегледи във Виенската многопрофилна болница. Паралелно с това ще бъде проследявана и в Клиниката по пневмология и фтизиатрия във Военномедицинска академия (ВМА).