След повече от година чакане 29-годишната Илияна Христова от Варна получи надежда за нов живот. Вчера момичето бе включено в списъка на чакащите пациенти за белодробна трансплантация на Евротрансплант. Освен Илияна още един български гражданин беше във Виена за извършване оценка на здравословното състояние, но на този етап той не е включен в листата на Евротрансплант поради наличие на противопоказания за осъществяване на нужните процедури.


Важната стъпка е резултат от подписаното в края на януари 2019 г. споразумение между България и Виенската многопрофилна болница. До настъпването на донорска ситуация здравословното състояние на Илияна ще бъде проследявано от белодробните специалисти на Военномедицинска академия (ВМА).


На 6-месечна възраст на варненката е поставена диагноза муковисцидоза. От 3 години е с кислороден апарат, а шансът ѝ за живот е трансплантация на бял дроб. В България такива операции не се извършват. След като през януари е сключено споразумение между страната ни и Виенската многопрофилна болница, вчера Илияна научава и добрата новина.„Представям си, че вече съм здрава. Представям си се със семейство, деца, с работа“, сподели тя пред Bulgaria ON AIR. „Вече очакваме да се появи донор и да се извърши самата операция. На финала на процеса сме“, каза и майката на Илияна.


През месец юли предстои още двама пациенти, включени в българската листа на чакащите за белодробна трансплантация, да заминат за консултация с австрийските медици. По линия на сключеното споразумение между Министерството на здравеопазването и Виенската многопрофилна болница наш медицински екип вече премина краткосрочно обучение в медицинската академия в Австрия. Предстои 6-месечно обучение във Виена на два български медицински екипа за осъществяване на белодробни трансплантации и следтрансплантационно проследяване.


Общо 17 са българските пациенти, които очакват трансплантация на бял дроб. В момента специалисти от Военномедицинска академия продължават да извършват преоценка на състоянието им.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.