Само за 5 дни Столичната регионална здравна инспекция е регистрирала 281 пациенти с летни вируси и стомашно-чревни заболявания. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ.
 
„В сравнение с миналата година няма съществена промяна. Тази бройка се запазва за целия летен сезон, но на приливи и отливи. Групата на летните вируси е твърде голяма и разнообразна. Клиничната картина на щамовете е много близка", обясни той.
 
Почти при всички има висока температура, силна отпадналост, болки в мускулите, повръщане, има различни прояви на ентероколити, разясни д-р Кунчев.
 
По думите му много от боледуващите са по морските ни курорти, но морската вода не е причината за заразяването.
 
Всички плажове, които се използват за къпане, са под строг контрол и се изследват многократно през всеки летен месец.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Дори когато има леко замърсяване, температурата и солеността на водата не са благоприятни за развитието на бактерии, подчерта д-р Кунчев, допълвайки, че за лечението на вируса не са необходими антибиотици.
 
"Когато говорим за деца между 4-5 години, е по-добре да търсим лекарска помощ, същото се отнася и за хора с хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, хора, които имат вече някаква увреда на имунитета, за тях е препоръчително. Останалите наистина могат да го изкарат в ежедневието на крака, както се и случва, в рамкире на 2-3 дни", обясни още специалистът. 
 
Като превенция е много важно спазването на безупречна обществена и лична хигиена, поясни д-р Ангел Кунчев в скорошно интервю за Puls.bg
 
“Oсобено когато сме навън, е добре да използваме мокри кърпички, гелове за дезинфекция и други подобни, които са на алкохолна или друга химична основа, тъй като много бързо убиват вирусите”, обясни държавният здравен инспектор.