В България, до края на месец октомври, с грип A/H1N1/, придобил популярност като свински, са заразени 227 души, обяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев.

Това е доказано по лабораторен път, но ние решихме да се обявяват и други болни при определени симптоми. Може би такива са няколко хиляди недоказани, но при тях мерките са като за грип, каза министърът. За да бъде обявена грипна епидемия трябва да има 180-200 болни на 10 000 души, а предгрипна ситуация се обявява при 120-180 болни на 10 000 души.

 

По думите на министъра грипна епидемия е обявена в районите на Никопол и Търговище, а предгрипна е ситуацията във Варна, Габрово и Ямбол.


 

Според министъра около 40-50 000 души у нас може да са носители на вируса, а досега има двама починали, които обаче са имали доста придружаващи заболявания. Не бива да се създава излишна тревога и паника, но и не бива да подценяваме опасността, каза министърът. Ние имаме готовност за антивирусни препарати дори за 2 млн. души, в най-лошия случай, добави Б. Нанев.