Около 2500 момичета на възраст между 14 и 19 години у нас страдат анорексия или булимия. Вероятно още толкова са тези, които имат същия проблем, но не попадат в статистиката, тъй като крият за болестта си.

 

Това става ясно от проучване на Националния център по обществено здраве и анализи.


 

На практика 3% от българските ученички се опитват да контролират теглото си чрез самопредизвикано повръщане, слабителни лекарства и диуретици. Данните предизвикват тревога, защото това саморазрушително хранително поведение крие сериозни рискове за здравето на младите момичета.

 

В същото време се запазва тенденцията децата у нас да растат с наднормено тегло от съвсем малка възраст и това става сериозен проблем в ученическа възраст.

 

Сравнителен анализ между две национални проучвания на НЦОЗА на учениците от 1-ви до 12-ти клас, показва тенденция за значително увеличаване на затлъстяването.

NEWS_MORE_BOX

Друг тревожен факт е увеличаването на коремната обиколка при децата, която е показател за натрупване на мазнините в коремната област и е индикатор за увеличаване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Около 36 на сто от момчетата и 47 процента от момичетата прекарват всекидневно след училище 5-6 и повече часа в седнало или легнало положение.

 

Дори при първокласниците се наблюдава тенденция към задържане нивата на наднорменото тегло - от 28 на сто през 2008 г. то стига до 30,5% през 2013 г.

 

Специалистите обаче отчитат, че след влизане в сила на Наредбата за здравословно хранене на учениците през 2009 г., се установяват някои положителни промени в предлаганите храни в училищните столове и бюфети.

 

Ако през 2008 г. едва 36,9% от училищните столове са предлагали пресни плодове, то през 2013 г. 86 на сто от тях са включили полезната храна в дневното меню на децата.

 

Намаляло е предлагането на чипсове, снаксове и пуканки от 73,7 на сто през 2008 г. на 19% през 2013 г.