25% от населението на България има възли на щитовидната жлеза, повечето хора дори не подозират, че имат болестта. 8,9 % от хората у нас страдат от автоимунно заболяване, свързано с щитовидната жлеза. 10,7 % от населението пък е с нарушена функция на жлезата, като 6,2 % е с хипофункция (намалена функция), а 4,5 % с хиперфункция (свръхпроизводство на хормони). Жените страдат 2 пъти по-често от тиреоидни заболявания от мъжете. Тази стряскаща статистика бе обявена на нарочна пресконференция по случай 25 май - Международният ден на щитовидната жлеза. Инициативата, която е под мотото  „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза!“, е на Българско дружество по ендокринология, Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ). 
 
Безсимптомният хипертиреоидизъм се среща 2 пъти по-често, в сравнение със случаите, когато са налице видими симптоми. При хипотиреоидизма разпределението е по равно. Само 22% от болните с повишена функция и 35% от болните с намалена функция знаят, че са болни. Това заяви проф. Ана – Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник Клиника по ендокринология в УМБАЛ Софиямед. И обясни за това, че основните признаци и състояния са умора, нарушения на съня, тревожност, промени в теглото и други, които често се смятат за част от нашето ежедневие, но може да се дължат на нарушена функция на щитовидната жлеза.
 
Щитовидната жлеза играе критична роля по време на бременност и има пряка връзка между интелигентността на децата и нивото на майчините тиреоидни хормони. Тя препоръчва масов скрининг на всички бременни жени, които имат показания за това. Възраст над 30 години, фамилна обремененост, наличие на заболяване на щитовидната жлеза или на друга автоимунна болест, предишни аборти, са сред рисковите фактори, добави тя. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Над 25% от населението в България има възлеста гуша. С напредване на възрастта този процент се покачва до 60%. При 5-6% от диагностицираните се открива рак на щитовидната жлеза. Най-често възлестата гуша протича абсолютно безсимптомно, в това число и без промяна в нивото на хормоните на щитовидната жлеза. Няма никаква гаранция, че ако нивото на тиреоидните хормони е нормално, човек не страда от възлеста гуша или Тиреоидит на Хашимото, също много разпространен в България, при който в 70% от 
случаите хормоните са в норма, обясни проф. Русанка Ковачева, началник на Клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в специализираната болница по ендокринология. 
 
Ракът на щитовидната жлеза и проблемите с щитовидната жлеза по време на бременност са акценти на тазгодишната Международна тиреоидна седмица от 22 до 28 май, която ще бъде отбелязана едновременно в 40 държави. В България по повод на Международната тиреоидна седмица Национална пациентска организация и ВИОМ предвиждат редица инициативи, посветени на повишаването на информираността за заболяванията на щитовидната жлеза и възможностите за тяхното ранно откриване и лечение. Сред тях са: безплатни скринингови прегледи, ехографски обучителен курс за ендикринолози, отпечатване на информационни брошури и други, обясни Мария Силяновска, председател на ВИОМ.