Близо 25% от пациентите с рак на белия дроб нямат симптоми. Над 70% от пациентите с рак на белия дроб в България се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването, когато е твърде късно. Прогнозата за 5-годишна преживяемост при тях е под 5%. Това стана ясно по време на първия семинар от Академия за журналисти „Рак на белия дроб - иновации в диагностиката и лечението“, организиран от АстраЗенека България. 

 

„Вероятността човек да развие белодробен рак в рамките на живота си е около 1 на 14 при мъжете и 1 на 17 при жените. Поради късното дигнастициране 40 на сто от заболелите умират още в рамките на една година. При известна част от пациентите се установяват генетични мутации, които дават възможност да се приложи персонализираното лечение. То дава надежда за по-дълъг и качествен живот“, каза доц. Димитър Калев, който бе лектор на събитието. По думите, генетичните изследвания, предписани на пациентите, спомагат за по-правилното им диагностициране. Резултатите от тях показват дали туморът има характеристики, които го правят податлив на лечение. Тези биомаркери могат да бъдат открити в кръвта, телесните течности или тъканите и да позволят идентифицирането на специфични подтипове на заболяването. След като генетичният профил на тумора бъде определен, се създава възможност за назначаването на по-ефективно и подходящо за конкретния пациент лечение, поясни специалистът. 


 

Ракът на белия дроб засяга над 1,8 млн. души по света, като 270 000 от диагностицираните загиват годишно. Статистиката показва, че от всички онкологични заболявания, той е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжкия пол и петото по честота при женския. Според последните данни, през 2016 г. са диагностицирани над 4000 българи със заболяването.
  
Активното или пасивното тютюнопушене, хронична обструктивна белодробна болест, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, фамилно предразположение, са основните рискови фактор за появата на рака на белия дроб. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

По време на семинара стана ясно още, че въпреки установената и доказана причинно-следствена връзка между рака на белия дроб и тютюнопушенето, той често се среща и при пациенти непушачи, като се нарежда на 7-мо място след най-често срещаните ракови заболявания в глобален мащаб. 

 

Постоянна кашлица, недостиг на въздух, изкашляне на кръв, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост, повтарящи се белодробни инфекции (пневмония, бронхит), затруднено преглъщане, са основните симптоми, които имат хората с рак на белия дроб. Ако той се е разпространил извън него, хораата имат необяснима загуба на тегло, слабост, умора, болки в кости и стави, необясними счупвания на кости, главоболие, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата. 

 

По думите на лекарите, ракът на белия дроб в ранните стадии не е толкова забележим, поради което понякога се диганостицира твърде късно. Ако той се открие навреме, пациентът може да получи своевременно оперативно и медикаментозно лечение. Затова ранната профилактика е много важна.