Удължаване на мерките за справяне с разпространението на COVID-19 у нас до 12 април, ще поиска Националният оперативен щаб от правителството. Към установените снощи 22 положителни проби, тази сутрин е регистрирана още една. Така към момента общо заразените с коронавирус у нас са 243 души.


„Ще препоръчаме още да отпадне от заповедта на министъра поименното изреждане на страни за карантина и такава да важи за всички пристигнали в България граждани, включително за чужденци, които трябва да удостоверят къде ще прекарат тази карантина“, обясни проф. д-р Мутафчийски.


Той припомни, че болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са основните симптоми на заболяването. А заразените с коронавирус задължително трябва да носят защитни маски, но те не гарантират безопасност, ако се носят от здрави хора.Началникът на щаба призова гражданите с остри респираторни заболявания задължително да се тестуват, тъй като има данни, че някои места физическата дистанция и противоепидемичните мерки не се спазват.


Първите заразени от Габрово и Плевен вече са в добро състояние, но все още не са изчистени напълно от вируса. Поставена е задача на клиничните специалисти във Военномедицинска академия (ВМА) за лицата, които са абсолютно здрави (7-8 на брой), но все още с вирус, да се изработи стратегия кога те са абсолютно здрави и могат да бъдат изписани, без да са в болница. „Сега можем да си позволим това, но ще дойде време, в което няма да може здрави хора да стоят в болница“, обясни още проф. д-р Мутафчийски.


Относно подготовката на общинските болници и разпределението на респираторите, началникът на щаба заяви, че има ясни разписания за това и трябва да се намерят приоритетите в този процес. Затова вчера е проведена срещата между Националния щаб и логистичния център.


„Имаме голям наплив от дарители - те вече са на няколко места, дарява се на отделни болници, както и в щаба. Ние призоваваме да се превеждат пари в сметката на министерство на здравеопазването, тъй като там се обобщават. Вчера физическо лице е заявило дарение от 1 млн. лв, но то ще стане известно, когато дарението и закупуването на апарати са факт“, допълни проф. д-р Мутафчийски.