Общо двайсет и трима лекари, фелдшери и медицински специалисти започнаха безплатен двудневен курс, включващ теоретични и практически модули, за справяне с агресивни пациенти.  

 

Това се случва в рамките на Национална кампания “#ПребориГнева” на Българския лекарски съюз (БЛС). Лечебните заведения, които желаят да се включат, е необходимо да позвънят на телефонен номер 0898483597 или да изпратят имейл дo pr@blsbg.com.


 

Съвместно с психолозите от Лабораторията за психично здраве на Военномедицинска академия, Съсловието е разработило и листовки със съвети и алгоритъм на поведение при комуникация с агресивен пациент и/или близките му. Предстои разпространението им в цялата страна. 

 

Началото на кампанията “#ПребориГнева” бе поставено в Самоков, където медицинските екипи често стават жертви на вербална и физическа агресия. “Припомняме, че само преди няколко  месеца лекари от Спешния център в града се барикадираха в опит да се спасят от нахлулите агресори”, подчертават от БЛС.

 

На откриването присъстваха председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, главният секретар на съсловната организация д-р Валентин Пеев, председателят на Районната лекарска колегия за София-област д-р Роза Анева и управителят на Многопрофилната болницаза активно лечение “Самоков” д-р Красимира Ковачка. 

 

“Живеем във времена, в които ще трябва да се адаптираме. Само до преди 20-тина години беше немислимо да се посегне на лекар или сестра, но за съжаление днес това се случва”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на откриването на първото обучение. 

 

Той припомни, че на имейл адрес blsus@blsbg.com и на горещата телефонна линия 02/ 9 07 07 07, лекарите, станали жертва на агресия, могат да докладват незабавно, а сигналите им веднага ще се изпращат от Прокуратурата на Република България. 

 

“Последният инцидент в Шумен показа бързината на работа на тази линия и само за месец извършителите бяха наказани. Друг е моментът, че ние сами, с  известна подготовка, можем да избегнем кризисната ситуация, защото когато тя вече е факт, дори и да бъде осъден извършителят, душевната рана в пострадалия колега трудно се лекува”, обяснява д-р Маджаров.

 

По данни на Прокуратурата до месец юли, производства за нанесени телесни повреди на медицински специалисти, са образувани срещу 8 лица, а осъдените са 5. 

 

Българският лекарски съюз вече има изготвени предложения относно спирането на агресията срещу лекари.