Първа доза ваксина срещу ковид-19 е била поставена на 20% от пълнолетните българи до средата на август, а със завършен ваксинационен курс са 18,2% от населението.

 

Това съобщава Министерството на здравеопазването с пояснението, че разпространението на ковид-19 в страната бележи началото на нова, четвърта пандемична вълна.


 

В половината области новите случаи на коронавирус са над 100 на 100 000 население, а две от тях – Бургас и Велико Търново, влязоха в червената зона на заболеваемост, след като случаите на ковид-19 станаха между 250 и 500 души на 100 хил. население средно за последните 14 дни.

 

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната до 30 ноември вчера заради нарастването на броя на заразените с коронавирус, включително и сред медицинския персонал. През изтеклото денонощие има 1601 нови случая, а положителни са били 7,1% от изследваните проби.

 

По данни на Световна здравна организация към 5 август общият брой за случаите на ковид-19 в света е надхвърлил 200 млн. От Европейския център за превенция и контрол на заболяванията посочват, че общата заболеваемост от ковид-19 в ЕС и в Европейското икономическо пространство за седмицата от 2 до 8 август е 209 на 100 000 население спрямо 214 на 100 000 за предходната седмица. Общата смъртност е 6,3 смъртни случая на 1 млн. души, спрямо 4,7 смъртни случая на 1 млн. население за предходната седмица.

 

Очаква се днес Министерството на образованието и науката (МОН) да поясни насоките за работа в училищното образование в условията на пандемия. Междувременно Министерството на здравеопазването припомни, че носенето на маска за лице и спазването на физическа дистанция е задължително на всички закрити обществени места, както и на открити обществени места, когато има струпване на хора и невъзможност за спазване на дистанция от 1,5 м.

 

Спазването на дистанция и носенето на маска за лице е задължително и при посещение на образователни центрове, детски клубове, семинари, културни, спортни и развлекателни мероприятия, както и на всички пазари, тържища и базари.

 

Здравното министерство припомня още, че за служителите, които са ваксинирани срещу ковид-19, може да се допусне изключение от изискването за носене на маска на работните им места. Това става по преценка на работодателите и органите по назначаване.