Една от тревожните тенденции в цял свят, включително и у нас е, че се увеличава затлъстяването при децата, сочат резултати от национално проучване за хранителните навици на учениците в България.


Изследването включва 3500 деца на възраст 6-19 години от 35 училища в цялата страна. Проведено е от Националния център по опазване на общественото здраве, Клиниката по ендокринология, диабет и генетика на Университетската педиатрична болница - София и Катедра „Педиатрия” на Медицинския университет – София.


Проучването стартира есента на 2010 г. и са ангажирани над 20 лекари - педиатри, специализанти по педиатрия, детски ендокринолози и диетолози. Анализът е широкообхватен и включва събиране на данни за растежа, храненето, хранителното поведение и физическата активност на деца и ученици.Целта е създаването на актуална и точна информация, която да послужи за промоция на детското здраве, а също и за разработване на национална политика в областта на детското и ученическото хранене.


На учениците от 6 до 19  години са измерени антропометричните показатели - ръст, тегло, обиколка на талията. Предстои данните да бъдат обработени през следващите месеци, като ще се акцентира не само върху храненето на децата и учениците в различните възрастови групи, но и разликите по региони.


Всяко едно от децата участва в проучването само след родителско съгласие.


Подобно мащабно проучване не е правено от 1998 година. През 2008 г. бе направено проучване само върху храненето на първокласниците.


Затлъстяването е сериозно заболяване, което трябва да се лекува бързо и адекватно. Чрез правилен двигателен и хранителен режим проблемът може да се преодолее, дори и да има генетична предразположеност, смята  доц. д-р Мая Константинова от Специализираната болница за активно лечение на детски болести-София.


Над 20% от децата в България са с наднормено тегло, сочи проучване, проведено през 2008 г. сред ученици от Варна. За сравнение преди 10 г. процентът на затлъстелите българчета е бил доста по-нисък – 12-13%.


Затлъстяването е и една от причините все повече деца да заболяват от диабет тип 2. Болестта доскоро беше характерна за възрастни хора над 40 г., а днес вече се диагностицира и при 6-7-годишни малчугани.


През септември  2009 г. влезе в сила Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците (ДВ.,бр.63/2009). С  нея се въведоха строги изисквания и правила за храненето в училищата и предлагането на храни и напитки в училищните столове и бюфети. Наредбата категорично забрани нездравословните храни -  пържени картофени и зърнени изделия; пържени ядки; пържени тестени изделия; захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад; сладкарски продукти с високо съдържание на мазнини и захар, сиропирани сладкиши; сухи супи и сухи бульони.


Децата са най-големите бенефициенти на европейската схема „Училищен плод“, която се администрира от държавен фонд „Земеделие” на Министерството на земеделието и храните. Очаква се през учебната 2010-2011 година общо 126 710 деца от 1061 учебни заведения  у нас да получават два пъти в седмицата пресни плодове и зеленчуци.


Размерът на финансовата помощ за закупуване на тези продукти възлиза на 2 601 356,30 лв. Средствата са осигурени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и чрез съфинансиране от държавния бюджет. Целта е да създадат трайни навици в подрастващите да консумират здравословни храни.