„Най-уязвими към пролетната алергия са хората, които са алергични към полени - около 20% от населението". Това заяви пред „Фокус“ проф. Васил Димитров, специалист по клинична алергология в УМБАЛ „Александровска“. И поясни, че от този тип алергия страдат най-вече деца в подрастваща възраст или хора от 12 до 40-45 годишна възраст. 
 
Ако не се вземат мерки, алергията може да доведе до развитие на бронхиална астма. Затова консултацията със специалист – алерголог, е задъжлителна, посочи проф. Димитров. 
 
Силен сърбеж в носа, често кихане, запушен нос и изтичане на воднист секрет. Това са основните симптоми при пролетната алергия. Често сърбежът и сълзенето засягат и очите. Има и зачервяване на лигавицата на клепачите, като може да се наблюдава и кашлица, както и задух при засягане на долните дихателни пътища. 
 
„Симптомите се облекчават с лекарства – таблетки и впръскване в носа“, посочи специалистът и изтъкна, че най- ефикасно е лечението с т. нар. алергенни ваксини, след което може да настъпи трайно повлияване от 5-10 години. „Тъй като това е хронично заболяване за „излекуване напълно” трудно може да се говори. Правилно е да се очаква „добър контрол на заболяването“, каза още проф. Димитров. 
 
NEWS_MORE_BOX
 
Пролетната алергия обикновено продължава, докато трае сезона на цъфтеж на типичното за отделния болен растение - от 1 до няколко седмици, каза още алергологът. 
 
У нас има тенденция за нарастване на броя на хората, страдащи от алергии. „Причините са различни. Сред най-честите са все по-съвършения начин на живот, който водим и замърсяването на околната среда. Алергиите са болестите и цената, които плащаме на цивилизацията“, заключи алергологът.