На 11 април ежегодно се отбелязва Световният ден за борба с Паркинсон. Това е второто най-често срещано дегенеративно неврологично разстройство и засяга над 6 млн. души в света.

 

В България хората, които живеят с Паркинсон, са около 20 000 души, като 10 % от тях са в късна фаза на заболяването. Това е жестока болест, която засяга не само болните, но и техните семейства.


 

Симптомите са много и включват тремор, ригидност, нестабилност на стойката, затруднено говорене, ходене и преглъщане, липса на изражение на лицето, затруднение при започване и изпълнение на автоматизирани движения, депресия и деменция.
 

С времето и напредването на болестта, симптомите се влошават. За Паркинсон лекарство не е открито, но има съвеременни терапии, които помагат на болните да водят пълноценен живот.

 

От Паркинсон най-често заболяват мъжете, макар причината да не е ясна. Средната възраст, на която се появява болестта, е 60 години, но може да възникне и при хора под 30 години.

NEWS_MORE_BOX

Смята се, че през първите десет години от началото на заболяването и при правилно прилагано лечение, корекцията с лекарства е достатъчно добра и пациентът е в състояние да води почти нормален живот, включително и да работи. Грешка е обаче да се дават големи дози лекарства, които привидно отстраняват симптомите, защото това бързо изчерпва възможността за лечение.

 

По думите на проф. д-р Иван Миланов, изпълнителен директор на МБАЛ по неврология и психиатрия „Св. Наум“ и водещ специалист по неврология, усложненията започват след десетата година.

 

Причината е, че рецепторите в мозъка се изчерпват и лекарствата спират да действат. Въпреки смяната на медикамента и промяната в дозата, лечението няма как да е достатъчно ефективно и през следващите пет години пациентът вече изпитва сериозни затруднения.

 

Наблюдават се епизоди на моментално обездвижване за по няколко минути, при което тялото просто отказва да се движи. Те се случват във всякакви моменти. Впоследствие пациентите се обездвижват, залежава се и стават уязвими за придружаващи инфекции.

Според него обаче тази година тежко болните пациенти с Паркинсон в България вече се радват на възможностите за пълноценен живот, които най-съвременните методи на терапия им дават. Разходите за това лечение се покриват напълно от Националната здравноосигурителна каса.

 

Хората с болестта на Паркинсон могат да прогресират до точката, в която контролът на техните моторни симптоми чрез лечението с перорална терапия, става трудно или се губи. Пероралните терапии могат първоначално да облекчат моторните симптоми, но тъй като заболяването прогресира, те могат да спрат да действат за все по-дълги периоди преди следващата доза.

 

Всички болни с Паркинсон достигат стадий на болестта, в който пероралните терапии спират да действат. В тези случaи едно от най-добрите решения, които се прилагат в най-напредналите страни в Европа и в България за болните е гел за продължителна интестинална администрация, обяснява проф. Миланов.