Общо 20 души ще учат за „Военен лекар“. Това съобщиха от пресцентъра на Военномедицинска академия и уточниха, че в специалността са приети 16 жени и 4-ма мъже. Обучението им стартира на 18 август, като на същата дата започва учебната година и за 10 дами, класирани по специалността „Военна медицинска сестра“
 
Окончателният списък с имената на приетите бе определен от мандатна комисия с представители от Военномедицинска академия, Министерство на отбраната и Висшето военноморско училище. Подобно обучение се провежда за първи път в България. То ще се осъществи по тристранен проект за сътрудничество между ВМА, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. 
 
Студентите ще се обучават за срок от 6 години. След завършване ще получат образователно-квалификационните степени (ОКС) „Магистър“ по специалността „Медицина” от МУ-Варна и ОКС „Бакалавър“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Обучението в специалност „Медицина“ отговаря на най-високите национални и международни стандарти. Осъществява се в редовна форма, по учебен план, разработен на базата на единните държавни изисквания за специалността. Част от квалификациите, които ще получат по време на своето обучение в специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” са умения за управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят, обясниха от ВМА.
 
Завършилите ще могат да практикуват не само в България, а и във всички страни-членки на НАТО.