Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) направи проверка в над 2400 детски градини, училища, ученически бюфети и столове. Тя е осъществена между 24 септември и 11 октомври, предаде Bulgaria On AIR. 


Инспекторите от БАБХ са издали 20 акта за административно нарушение и над 190 предписания. „Контролът е с акцент по отношение на детското хранене. За миналата година сме направили също много на брой проверки, някои по сигнали на родители“, обяви за „България сутрин“ Кремена Стоева от агенцията.


Иззети и насочени за унищожаване са 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по Утвърден стандарт. 49,77 л безалкохолни напитки и 2,310 л айрян със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища.



В същия период са извършени и 18 проверки по сигнали на родители и потребители в училищни столове и лавки, обекти тип „кухни майки“ в градовете Бургас, Кюстендил, Пловдив и София-град. В училищни бюфети на територията Кюстендил и София е установено предлагане на чипс с различни вкусове, соленки, бисквити и кексчета, които са в несъответствие с Наредба №8. За откритие 57 опаковани храни са издадени предписания за спирането им от реализация и за провеждане на обучение на персонала за стриктно спазване на наредбата.


В училищен бюфет на територията на  Пловдив е установено предлагане на кроасани с какаов пълнеж, които не отговарят на изискванията в наредбата, за което на управителя е връчен акт.


Проверките в обектите за детско и училищно хранене се извършват целогодишно. Най–често констатираните несъответствия са на сградния фонд и технологично оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите, липсващи термометри в хладилните съоръжения, не се обявяват алергени в храните и предлагане на храни, които не са произведени по утвърдени стандарти.


Всеки, който има съмнения и би искал да подаде сигнал, може да види условията на сайта на агенцията, както и да ползва горещия им телефон.

 

Повече по темата може да проследите във видео материала.