Двегодишно момиченце е поредната жертва на сезонния грип у нас. Детето е било прието в пазарджишката многопрофилна болница в тежко състояние, с двустранна бронхопневмония. Преди това е лекувано във Велинград, но след изписване състоянието му рязко се влошава - по случая се очаква проверка.


По данни на Министерство на здравеопазването от днес грипна епидемия е обявена в Габрово, където учебните занятия се преустановяват от 31.01.2019 г. до 05.02.2019 г.


Справката на здравните власти за активността на грипа по райони показва известен спад. Това епричината от днес – 31 януари, Районните здравни инспекции в Ловеч и Софийска област да отменят грипната епидемия и противоепидемичните мерки. Предписание за удължаване на усложнената епидемична обстановка до 04.02.2019 г., е издадено само в  област Разград. Причината е нарастване на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип.Специалистите на Puls.bg припомнят, кои са важните симптоми при децата, изискващи незабавна лекарска помощ:


Дихателна система: учестено и затруднено дишане, посиняване около устата или в областта на нокътното ложе, болки в гърдите. Тези оплаквания могат да насочат към развитие на инфекция на долните дихателни пътища – бронхиолит, пневмония. Друг водещ симптом е засилващата се кашлица. Тя може да бъде с различен характер в зависимост от развилото с усложнение – от спастична, непродуктивна до наличие на експекторация с различна характеристика. 


Остър отит и острър синузит: възникват в резултат от разпространение на инфекцията по съседство – от горните дихателни пътища към околоносните синуси, както и през Евстахиевата тръба към средното ухо. Налице е влошаване в общото състояние, висока температура, която трудно се повлиява от прием на антипиретици, безапетитие, гадене, повръщане. Специфични симптоми са болки в главата, ушите, като децата се опитват да дръпнат или докоснат ухото. Те са много неспокойни, често и нощният сън е нарушен.   


Стомашно-чревен тракт: намален прием на течности, което в комбинация с фебрилно-интоксикационния синдром може бързо да доведе до тежка дехидратация. Признаци за такава са: суха кожа, напукани устни, обложен език, плач без сълзи, намалено количество на отделената урина, хлътнали очни ябълки.


Нервната система: повишена сънливост, повръщане, главоболие, гърчове. 


Опорно-двигателната система: може да се развие миозит (т.нар. възпаление на мускулите). То настъпва сравнително рядко, в ранната възстановителна фаза и се характеризира с болки и скованост в мускулите, отказ от ходене.