6 деца с увреждания са настанени в детското отделение на добричката болница със съмнения за свински грип. Две от тях - на 5 и 7 години са с опасност за живота, съобщава Дарик радио.

 

Децата живеят Център за настаняване от семеен тип в Добрич. Доскоро са били отглеждани в закрития вече Дом за деца с умствени и физически увреждания в село Крушари.


 

Двете деца, които са в критично състояние, са със сериозни увреждания и предходни неврологични поражения, което прави протичането на дихателната инфекция много тежко. Те са с тежки пневмонии.

 

Има опасност и персоналът в социалния дом също да се разболее.

 

NEWS_MORE_BOX

 

От болните деца са взети проби, които са изпратени за изследване, резултатите се очакват днес или утре и най-вероятно ще се потвърди диагнозата „свински грип", твърдят лекарите.

 

Болницата прави всичко необходимо за обгрижване на заболелите, доставени са скъпоструващи лекарства, които не са включени в позитивния списък.

 

Детското отделение в лечебното заведение в момента е препълнено, осигурени са и допълнителни легла. През последните около десет дни натовареността на отделението се е увеличило с 50%. Болните са с подобни инфекции, но не всички протичат тежко.

 

Свинският грип се разпространява от човек на човек, по въздушно-капков път или чрез непосредствен контакт.

 

Носителите на вируса са контактни и могат да пренасят вируса един ден след като са го прихванали и до 7 дни след като са се появили симптомите

 

Свинският грип проявява същите симптоми на познатия ни грип, но има и някои особености.

 

Характерни симптоми: внезапна отпадналост и невъзможност заразеният да продължи да извършва каквито и да било дейности; висока температура – над 38 градуса; болки в цялото тяло; загуба на апетит; гадене и повръщане; пневмония още в първите дни. Вирусът е по-коварен за млади хора, като е особено опасен за бременните жени и децата.