1992 души в малки населени места са прегледани от болници, членове на Българската болнична асоциация (ББА) през 2022 г. Това е с 40% повече спрямо предходната година. 

 

1202 от прегледаните хора са ходили на лекар специалист през последната година, което са 60% от случаите. Установените случаи на заболявания по информация на пациентите и потвърдени с прегледите са 63%. 


 

В същото време установените случаи на заболявания, неглижирани или нелекувани системно от пациентите, са 588 – близо 30%. Това е нарастване в сравнение с предходната година, когато отчетените подобни случаи от лекарите са били 8%. Установени са 343 случая на заболявания, неизвестни до момента на пациентите.

 

"ББА и болници членове на организацията работят по един от приоритетите, заложени в Националната здравна стратегия, макар тя да не се прилага все още на практика. Това е повишаване на здравната култура на населението и развитие на профилактиката и превенцията. Именно областите, в които има дефицити в здравеопазването, са важни за ББА и мисията, която следваме е да работим на всички възможни нива за по-добра здравна система в България“, коментира адвокат Свилена Димитрова, председател на ББА. Тя благодари на всички лекари, включили се в инициативата за достигане до възрастни хора, които имат затруднен достъп до медицинска помощ.

 

Прегледите се осъществиха от медици от болницитеСофия, Пазарджик и Русе в Бенковски, Чорбаджийско, Крумовград, Странджево, Стамболово, Силен, Шишманово, Караманци, Чакаларево, Абланица, Вълкосел, Кочан, Сатовча, Слащен, Хаджи Димово, Цар Самуил, Ясенково, Браничево, Никола Козлево, Черник, Нова Черна, Правда, Искра, Кубрат, Дулово и Окорш.

 

Предписани мерки за превенция от лекарите включват хранителен и двигателен режим, рехабилитация, профилактика, лабораторни изследвания. Сред предписани мерки за лечение са стационарно лечение, оперативно лечение, редовно приемане на предписаните лекарства от лекуващия лекар, корекция на досегашна терапия.

 

В село Черник лекарите са регистрирали остър инфаркт. Пациентката е била насочена за спешна хоспитализация с реанимационен екип. В населеното място е отчетено, че често се неглижират по-сериозни здравословни състояния.

 

В Кубрат е констатирано, че има много неосигурени млади хора, които не се лекуват своевременно. В Окорш пациенти са споделяли, че нямат финансова възможност да посещават болница.