Нови рекордни 188 нови случаи с COVID-19 отчете Националната информационна система през последното денонощие. Общо 3467 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа, а разпределението по области е Благоевград - 10; Бургас - 6; Варна - 7; Враца - 1; Габрово - 3; Кърджали - 4; Кюстендил - 9; Пазарджик - 2; Перник - 1; Плевен - 9; Пловдив - 25; Разград - 4; Русе - 6; Силистра - 4; Сливен - 6; Смолян - 4; София област - 10; София град - 68; Стара Загора - 5; Шумен - 2; Ямбол - 2.
В България към момента са потвърдени 6102 случая на новия коронавирус, от които активни са 2811. Излекувани са вече 3037 лица. 37 от тях са регистрирани през последните 24 часа.


Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 483. От тях 32-ма се намират в интензивни отделения или клиники.


Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са 465. Девет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 5 са установени при медицински сестри, 2 - при санитари и 2 - при друг медицински персонал.Общо 254 са починалите у нас, при които е бил потвърден новият коронавирус. Четири са новите случаи от последното денонощие. Починали са жена на 53 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 71 г. със сърдечно заболяване, мъж на 54 г. със сърдечно заболяване, мъж на 61 г. с диабет и сърдечно заболяване.


В коментар по темата COVID-19 директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Д-р Тодор Кантарджиев обясни пред БНТ, че каквито са предпазните мерки срещу обикновен грип, такива ще останат и мерките срещу коронавируса след края на извънредната епидемиологична обстановка, през есента. Като най-критични за заразата се очертават месеците октомври и ноември, когато зачестят другите вирусни заболявания.


По думите му досега са направени 180 хиляди теста, но не е по силите на здравните власти да се тестуват с PCR тестове всички постъпващи в болници. Затова всички, влизащи в здравно заведение, сега се тестуват с бърз тест, а който покаже положителен резултат за COVID 19, се тестува отново, вече с PCR реакция.


Според проф. Д-р Кантарджиев правилният подход е да се увеличат парите по клиничните пътеки за лечение, което ще осигури по-голямо количество тестове за болниците. Много важно е да не се допусне болниците да станат гнезда за заразяване. В този смисъл не трябва да се допуска претоварването им, както и да се опазва здравето на лекарите.


Вирусологът за пореден път посочи трите групи от населението, към които трябва да бъдем много внимателни: хората над 60-годишна възраст, боледуващите от диабет, сърдечно-съдови и белодробни заболявания, както и тези с имунен дефицит.