Туморна формация е с размери 45/40/15 см и общо тегло 18 кг остраниха специалистите от Клиниката по Ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА. 

 

Оказва се, че за пациентката с клинични и образни данни за гигантски интраперитонеален тумор това е втора подобна. Пред екипа на ВМА тя е споделила, че предходната интервенция е била през 2009 г., когато от корема й е изваден тумор с тегло около 6,5 кг.Отстраняването на 18-килограмовия тумор е извършено от екипа на началника на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски. Находката е рекорд на клиниката за големина на премахната туморна формация. За осъществяването ѝ в предоперативния период са били извършени обстойни изследвания и детайлна предоперативна подготовка отстрана на хирургичния и анестезиологичния екип. С оглед запазване на бъбречната функция се е наложила и намесата на урологичния екип на проф. д-р Илия Салтиров. В момента пациентката е стабилна и под активно наблюдение в клиниката.


Проф. д-р Венцислав Мутафчийски е водещ хирург у нас в областта на коремната хирургия, чернодробно – панкреатична хирургия, лапароскопска хирургия, спешна хирургия, чернодробна трансплантация  и интраоперативна ехография. Преподавател към Катедра по хирургия и Хоноруван преподавател в СУ - с общо 790 часа годишно. Колегата му проф. д-р Илия Салтиров е специалист в областта на уролитиазата, ендоурологията, екстракорпоралната литотрипсия и онкоурологията.


От 2016 г. безкръвните операции в Клиниката по ендоскопска хирургия на ВМА покриват целия спектър от коремни операции, включително и при злокачествени заболявания. Седмично 25-30 операции се правят в обновената операционна зала на ендоскопската клиника с апаратура от последно поколение. „Това е хирургията, в която са направени за първи път 17 вида операции. На практика е покрит целият спектър от коремната хирургия. Ендоскопската хирургия е бъдещето и то с всеки изминат ден се доказва. Сега вече няма жлъчен мехур, който да не може се отстрани по този начин. Тя се извършва само лапароскопски. Същото е с диафрагмалната херния“, коментират от ВМА.