Нови 174 случаи на коронавирус за последните 24 часа, като най-много от новозаразените – 86 души, са в столицата, отчете Националната информационна система. Резултатите са при направени 2775 PCR тестове.


Разпределението по области е Благоевград - 7; Варна - 17; Велико Търново - 6; Добрич - 1; Кърджали - 3; Кюстендил - 2; Пазарджик - 6; Перник - 1; Пловдив - 13; Разград - 5; Русе - 4; Сливен - 7; Смолян - 1; София област - 3; София град - 86; Стара Загора - 9; Хасково - 2; Ямбол - 1.


Общо 5914 са потвърдените случаи на новия коронавирус в България към момента. 2664 от тях са активни. Излекуваните лица са 3000, като през изминалото денонощие са регистрирани 85 от тях.С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 470 пациенти, от които 29 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас вече са 456. Осем от случаите са регистрирани през последните 24 часа. От тях 3 са установени при лекари, 4 - при медицински сестри и 1 - при санитар.


Починалите, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 250. Четири от случаите са от изминалото денонощие - жена на 61 г. с пневмония, за която няма информация за съпътстващи заболявания, мъж на 53 г. с пневмония, за когото няма информация за съпътстващи заболявания, мъж на 76 г. с хронично бъбречно и сърдечно заболяване, мъж на 64 г. с диабет, бъбречно и сърдечно заболяване.


Припомняме, че вчера бе удължена епидемичната обстановка в страната с две седмици. До края на юли остават наложените мерки, а развитието на заразата в следващите дни и седмици ще покаже дали има нужда от промяна в мерките в страната.


„Взимането на такова решение е политическо. Не бих желал да коментирам в този аспект дали е правилно или не. Но факт е, че случаите през последните дни рязко се увеличиха. По-голямата част от българското население, която възприема демокрацията като свободия, просто даде малко повече ширина на това държание и резултатите са налице. Когато случаите се вдигат, трябва да се връщат някои рестриктивни мерки, или поне да се удължават тези, които действат“, коментира зам.-председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов за „Денят ON AIR“.


Той сподели, че е бил изумен от решението за отварянето на стадионите. „Гледайки какво се случва в Европа, големи първенства играят на празни стадиони и хората ги наблюдават онлайн. В момента, в който разбрах, че ще има толкова много зрители на стадиона, бях убеден, че мерките няма да бъдат спазени“, допълни д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.