173 случая на хепатит C и 41 случая на ХИВ са установени през 2021 г. в България. Това показват данни от изследване на Фондация АЙВЪР. Тестването в рамките на кампанията е безплатно и анонимно.

 

От направените 5 022 теста 173 са положителни за хепатит С и 41 – за ХИВ. 


 

Регистрираните с хепатит C (anti-HCV) лица са отчетени в 23 области в страната. Хората, притежаващи антитела срещу вируса са насочени към окончателно потвърждаване на резултата с PCR тест. Лечението на хепатит С се покрива изцяло от Националната здравноосигурителна каса и се приема между 2 и 3 месеца. Вирусът е една от основните причини за рак на черния дроб. 

 

Положителни ХИВ резултати са отчетени в 7 различни области на България. 5 от тях са отчетени в малки населени места, в които няма офис на Регионална здравна инспекция. 

 

38 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите 3 са при жени. За половата инфекция няма окончателен лек, но има поддържащо лечение, което се приема между 8 и 12 седмици. Терапията е безплатна за всеки български гражданин, като не зависи от здравноосигурителния му статус. Предоставя се директно от Министерството на здравеопазването. 

 

„През 2021 г. Covid-19 продължи да изблъсква фокуса от други две животозастрашаващи инфекции, а именно хепатит C и ХИВ. Препоръчително е всеки човек над 18 години да се изследва за тях поне веднъж в живота си. Тестовете в лаборатория с кръв от вената, са несъмнено по-точни от тестовете с боцкане по пръста, както и от оралните тестове. 

 

Тестът за ХИВ по програма АЙВЪР изследва и за p24 антиген и за антитела (HIV type 1 and 2, p24 Ag, Ab). Изследването засича инфекцията от 11 до 30 дни след заразяването“, заяви Явор Конов, председател на Фондацията. 

 

Над 95% от хората с хепатит C, които са приемали терапия с цел изчистване на вируса, са успешно излекувани и свободни от него. Към днешна дата хората, живеещи с ХИВ, които приемат и се придържат към своето лечение, живеят толкова дълго и продуктивно, колкото хората, които нямат вируса. 

 

Фондация АЙВЪР предоставя и напътствия за превенция, тестване и лечение на хомосексуалните мъже, най-силно афектираната от ХИВ общност в България.