За месец близо 1700 души са се изследвали безплатно за хепатит B и C, от които 1 087 във Варна и 600 в София. Инициативата е част от Националната кампания за анонимно и безплатно изследване за хепатит B и C, която стартира в средата на месец октомври. 

  

За целите на кампанията бяха създадени Кабинети за анонимно и безплатно изследване за хепатит в двата града. 


Резултатите от изследванията сочат по-висок процент на разпространение на хепатит В във Варна (2,67%, спрямо 2,17% за София) и по-висок процент заразени с хепатит С в София – 2,67%, спрямо 2,58% във Варна, съобщава Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".


Всички граждани с положителен резултат на скрининговия тест за хепатит В или С са подложени на допълнителни изследвания (ELISA), преди поставяне на диагнозата. Трима от изследваните в двата града са дали фалшиво положителен резултат. Всички с потвърден резултат за хепатит В или С са насочвани към по-задълбочени изследвания и назначаване на лечение.


Националната кампания за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С ще продължи до края на годината. Нейната цел е да се популяризира ранната диагностика на хепатит В и С и се даде възможност на максимално много хора да се изследват по-удобен и достъпен за тях начин за носителство на вирусите на хепатит В и С.

 
Кабинетите за анонимно и безплатно изследване за хепатит В и С в градовете София и Варна ще продължат да работят всеки делничен ден до края на годината. Желаещите да се изследват могат да го направят в гр. София, ул. „Захарий Круша” 2, Лаборатория Санте (от 8:00 до 18:00 ч.) и в гр. Варна, бул. „Съборни” 24, ет. 3, Лаборатория „Статус” (8:00 до 17:00 ч.).