И днес данните на Националната информационна система показват покачване на броя на новозаразените с коронавирус у нас. За последното денонощие от 2775 изследвани проби, положителни за COVID-19 са 166 души. София отново е с най-много нови случаи 60 за ден, а разпределението в другите области е Благоевград - 6; Бургас - 4; Варна - 8; Велико Търново - 3; Видин - 1; Враца - 1; Габрово - 2; Добрич - 1; Кърджали - 2; Кюстендил - 13; Пазарджик - 4; Перник - 1; Плевен - 5; Пловдив - 13; Разград - 5; Русе - 2; Сливен - 6; Смолян - 5; София област - 15; Стара Загора - 5; Шумен - 4.


Случаите на COVID-19, потвърдени в България към момента, са 4408. От тях 1827 са активни. 2370 са вече излекуваните, от които 107 са регистрирани през изминалото денонощие.


С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 384 пациенти. 16 от тях са настанени в интензивни отделения и клиники.Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при 384 души от медицинския персонал. Осем от случаите са регистрирани през последните 24 часа. От тях 6 са установени при лекари, 1 - при медицинска сестра и 1 – при санитар.
211 са починалите, при които е бил потвърден COVID-19. Два са новите случаи от изминалото денонощие. Починали са мъж на 72 г. с пневмония и мъж на 81 г. с множество придружаващи заболявания.


По време на видеоконферентна среща на министрите на външните работи на страните – участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че кризата, причинена от COVID-19 е безпрецедентна. „Всички ние платихме висока цена – загубихме животи, икономиките ни пострадаха. Тази криза ни показа, че повече от всякога се нуждаем от тясно сътрудничество и мултилатерализъм. Уроците от нея ще ни направят по-обединени и по-силни.“ 


Външният ни министър подчерта, че в кризата Европейският съюз е подкрепил страните от Западните Балкани с финансов ресурс от 3,3 млрд. евро, а България също е изпратила медицинска екипировка на своите съседи, страните от Източното партньорство и Южното съседство.