Новите случаи на COVID-19 у нас са 159, при направени 3 341 PCR теста. С тях общият брой на заразените в страната достига 7 411 души, от които активни са 3 618. Това показват официалните данни, публикувани на Единния информационен портал към полунощ.
Най-много са новозаразените в София - 73, следвани от Пловдив - с 19 и Добрич - с 12.


За последните 24 часа у нас са починали 8 души, а излекувани са 198. Общо 529 пациенти с коронавирус остават в болница, от които 29 са в интензивни отделения.
България е часто от международна анкета, която оценява ефективността на COVID-19 мерките, съобщи БНР. Тя е преведена на 9 езика, включително на български език и всеки, който желае, може да я попълни.


„В мен възникна необходимостта да направя едно изследване, в което да дам възможност на обществеността и на гражданите да споделят своето изживяване и това как те са понесли тези мерки“, коментира д-р Ирина Георгиева от Нов български университет.В изследването участват 10 страни, а мерките, които те са приложили, са 42. За сравнение у нас мерките на правителството са около 37. „Ние сме сред водещите по принудителни мерки. Доскоро бяхме водещи с Румъния", изтъкна още Георгиева.


По думите й екипа се интересува най-вече от темата как се отразяват противоепидемичните мерки върху психичното здраве на българина. „Нашето виждане е, че се увеличава тревожността, усещането за авторитарност. Може да се доведе до панически атаки. Това е единият аспект на анкетата. Вторият аспект е на базата на тези 42 мерки, приложени в някои страни - питаме гражданите доколко според тях те са ефективни за ограничаване на заразата, какъв дискомфорт им причиняват, доколко те смятат, че се нарушават техните основни човешки права и доколко те спазват тези мерки.“


В момента тече процес на събиране на данните от анкетата у нас. Това ще продължи поне още два месеца, а към края на годината ще могат да се обобщят резултатите. Тогава данните ще могат да се съпоставят с тези от другите страни.