През 2017 г. у нас са дерегистрирани 327 лекарства, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената безопасност. Общо 1512 лекарства са изтеглени от българския пазар за последните четири години, сочат данните на Федерация „Български пациентски форум“ и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, които обсъдиха проблема с недостига на лекарства у нас на работна среща.


В 62% от случаите причините за недостиг на лекарства касаят временно или трайно преустановен внос на лекарства и т.нар. дерегистрирани лекарства, чиито досиета са изтрити от България по желание на техните първовносители. „И които лекарите продължават да изписват и пациентите продължават да търсят, без те да са налични на нашата територия“, обясни пред БНР Боряна Маринкова, председател на асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.


Маринкова е на мнение, че паралелния износ като проблем на недостига на лекарства в Европа не е водеща причина, а напротив – той може да помогне за справяне с недостига. Тя припомни, че предстои въвеждането на системата за следене на лекарствените наличности и изрази надежда, че чрез законов механизъм могат да се въведат проактивни мерки, не просто забрана за износ на лекарства в ситуации на недостиг. „Не просто ще има лекарство, което ще влезе в забрана за износ, а там ще се инициира процедура за много бърз паралелен внос на това лекарство, откъдето е необходимо.“С поправки в Закона за лекарствата е необходимо да се даде възможност да се осъществява паралелен внос на дерегистрирани лекарства, които не са изтеглени от България заради проблеми с лекарствената безопасност. „За около три седмици, през паралелен внос, с изпълнение на всички регулаторни изисквания, липсващи лекарства могат да стигнат до българския потребител“, казват още от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. - Тоест, при първия сигнал, че има проблем, до две-три седмици може да се реагира, което е приемливо време, в което пациентите да не усетят остър недостиг“, коментира Боряна Маринкова.


На онлайн платформа, създадена съвместно с Федерация „Български пациентски форум“, която функционира от 9 юни 2018 г., за шест месеца са били получени 400 сигнала. Сигналите са за 274 лекарствени продукта, като над 85 на сто от сигналите са получени от крайния потребител – пациенти или техни близки и роднини. Има и сигнали от медии и от Здравната каса.