На 27 март 2022 г. Обединеното кралство уведоми Световната здравна организация (СЗО) за случаи на монофазна инфекция със Salmonella Typhimurium последователност тип 34. 

 

Към 25 април са докладвани общо 151 генетично свързани случая от 11 страни, за които се предполага, че са свързани с консумацията на шоколадови продукти, произведен в Белгия . 


 

Научните разследвания свързват огнището на заразата с шоколад, който се разпространява в най-малко 113 държави в целия свят. Стартирало е глобално изтегляне на продукти още на 10 април. 

 

Рискът от разпространение в европейския регион на Световната здравна организация и в световен мащаб се оценява като умерен, докато не бъде налична информация за пълното изтегляне на продуктите.

 

Според анализите на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, щамът на епидемията е устойчив на шест вида антибиотици: пеницилини, аминогликозиди (стрептомицин, спектиномицин, канамицин и гентамицин), фениколи, сулфонамиди, триметоприм, тетрациклини.

 

Салмонелозата е заболяване, причинено от нетифоидни бактерии Salmonella. Въпреки че са идентифицирани приблизително 2 500 серотипа, по-голямата част от човешките инфекции се причиняват от два серотипа Salmonella: Typhimurium и Enteritidis.

 

Салмонелозата се характеризира с остра треска в началото, коремна болка и гадене. Други симптоми са повръщане и диария, като върху изпражненията е възможно да има кръв. 

 

Появата на симптомите обикновено настъпва от 6 до 72 часа след поглъщане на храна или вода, замърсени със салмонела, и заболяването продължава от 2 до 7 дни. 

 

Симптомите на салмонелоза са относително леки и пациентите се възстановят без специфично лечение в повечето случаи. Ако пациентът се дехидратира обаче може болестта да е животозастрашаваща.

 

Бактериите салмонела са широко разпространени сред селскостопански животни, като птици, прасета и говеда. Домашните любимци също са преносители на бактерията, включително котки, кучета, птици и влечуги като костенурки. 

 

Салмонелата може да премине през цялата хранителна верига от фуражи за животни, първично производство и чак до домакинства или заведения и за хранене. 

 

Хората обикновено се заразяват чрез консумация на замърсена храна от животински произход (главно яйца, месо от домашни птици и мляко). Предаването от човек на човек може да се случи и по фекално-орален път.

 

Референции:
Disease Outbreak News; Multi-country outbreak of Salmonella Typhimurium linked to chocolate products – Europe and the United States of America. (26th April, 2022). World Health Organization - https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2022-DON369