Повече от 1500 първокурсници прекрачиха прага на МУ-Варна, от които 20 военни лекари и 387 чужденци от 50 държави с официалното откриване на новата учебна година.

 

Университетът проведе традиционната церемония по полагане на клетва от първокурсниците. Жеко Колев и Веляна Добрева, двама от шестокурсниците с най-висок успех от специалност „Медицина“, облякоха  символично с бели престилки студентите с най-висок бал от кандидат-студентския изпит.


 

По стар български обичай деканите на съответните факултети и директорът на Медицинския колеж посрещнаха първокурсниците с хляб и сол и ги поздравиха.

 

Официалното откриване на новата учебна година се проведе паралелно и в трите филиала на МУ-Варна в Шумен, Сливен и Велико Търново.

 

Стартът бе отбелязан с музика на представителния духов оркестър на Военноморските сили и тържествен водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Ясен и хора на Варненската и Великопреславска митрополия, официално бе открита 

 

Тържествената церемония се състоя в южния двор на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Света Марина“ – Варна и бе последвана от посрещане на новите студенти. 

 

Ректорът на МУ-Варна проф. д-р Валентин Игнатов, поздрави всички присъстващи първокурсници, техните родители и преподаватели.

 

„Днес ставате студенти в един от най-динамично развиващите се и модерни университети в България“. Обръщение към първокурсниците от специалност „Военен лекар“ отправи флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“. Той пожела на всички студенти здраве, успех и удовлетворение по пътя в усвояването на медицинските науки.

 

Гости на тържеството бяха областният управител на област Варна Марио Смърков, кметът на Община Варна Иван Портних, председателят на Общински съвет на Варна  Тодор Балабанов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, флотилният адмирал проф. Боян Медникаровн, началникът на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ полк. доц. Иван Попиванов, заместник началникът по учебно-научната дейност във Военномедицинска академия – София, както и районни кметове, ректорите и представителите на университети, директори на болници и почетни консули.

 

Бъдещите лекари, военни лекари, стоматолози, фармацевти, акушерки, медицински сестри и здравни специалисти бяха символично приобщени към медицинската общност  и отправиха своите пожелания към колегите си.