15 септември е Световен ден за борба с лимфом – едно трудно за диагностициране заболяване със сериозни социални измерения.

 


Според специалисти в България живеят около 3000 пациенти с лимфом. Всяка година в България от агресивна форма на лимфом заболяват 540 души по данни на Националния раков регистър. От тях около една трета (или 140 пациенти) през 2009 година ще бъдат лекувани с най-съвременна терапия, която е призната и използвана по цял свят. През 2008 година тези пациенти са били 90.


 


Лимфомът е онкологично заболяване на лимфните тъкани, характеризиращо  се с увеличение на лимфните възли, в които се извършва неконтролирано натрупване на туморни лимфоцити.

 

 

Лимфомите се делят на две големи групи: лимфом на Ходжкин и неходжкинов лимфом.Случаите на нехочкиновите лимфоми (НХЛ) са се увеличили с над 80% само за последните 40 години. Около 200 000 души умират от тази коварна болест всяка година. НХЛ засяга активното население - предимно хора във възраст между 45 и 60 години.

 

 

Един от първите симптоми на лимфом е значителното увеличение на лимфните възли в облъстта на шията, под мишниците или в слабините. Други характерни симптоми са нощното изпотяване и особено около врата; повишена температура до 37,4°С с неизяснен произход; безпричинна загуба на тегло и отпадналост; кашлица или задух и др.

 

 

Повечето начални симптоми на лимфома могат да бъдат объркани с тези при други заболявания, най-вече при общи инфекци. Поставянето на диагнозата става след провеждането на кръвен тест от специалист хематолог.