Екипът на Унверситетска болница „Лозенец“ отбеляза точно 15 години от първата трансплантация на черен дроб в България. Пациентът с присаден черен дроб е малката Памела Пекова, която тогава е само на седем месеца. На 18 ноември 2004 г. неин донор става баща ѝ Пенко Пеков.


Днес екипът, осъществил трансплантацията, разказва, че Памела е с вродена липса на жлъчни пътища и за нея операцията е била животоспасяваща. Уникалната интервенция се превръща и в символ на прогреса на българската медицина - трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на Университетска болница „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго.


За да отбележи годишнината от тази знакова операция, екипът на болница „Лозенец“ реши да запознае Памела с Мартин, първия българин с белодробна трансплантация, извършена у нас. Това се случи на 26 октомври 2019 г., като интервенцията отново бе направена от проф. д-р Любомир Спасов и с участието на д-р Игор Тодораке. Екипът на проф. Спасов вече има зад гърба си извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.По-рано този месец Министерството на здравеопазването стартира „Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията“, под мотото „Да! За живот!“. „Аз и екипът ми приемаме тази кампания като едно от най-значимите неща, върху които работим. Защото донорството е онзи хуманен акт, който по своята същност няма аналог, а трансплантацията е уникалното постижение на медицината, което спасява човешки животи. Тя сбъдва желанието на хиляди нуждаещи се да бъдат сред своите близки и да продължат да живеят пълноценно и достойно“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на официалния старт на кампанията.


Към днешна дата близо 1200 души се нуждаят от трансплантация. На фона на листата с чакащи пациенти, през тази година са извършени общо 32 трансплантации от трупен донор и 12 от жив донор. „Да увеличим броя на трансплантациите в България е изключително важна мисия, която е крайно време да бъде реализирана в името на всички онези български граждани, за които докато не се появи донор, всяко „днес“ може да бъде последно. Увеличаването броя на донорите в България би било прекрасно да стане лична кауза за всеки един от нас, защото да знаеш, че краят на земния ти път може да бъде ново начало за някой друг, всъщност осмисля живота и му придава ново значение“, допълни министъра.