15 000 българи умират годишно заради мръсния въздух, по данни на Световната здравна организация  (СЗО), а в ЕС страната ни държи челното място по замърсяване на въздуха с фини прахови частици.


Само при едно вдишване поглъщаме почти 20 млн. фини прахови частици, стана ясно още по време на форум за чистотата на въздуха и последствията върху здравето, проведен в София. Пулмолози, експерти и представители на пациентски организации у нас припомниха, че спешните мерки срещу замърсяването на въздуха не търпят отлагане.


Съотношението между фини прахови частици от транспорт и останалите замърсители у нас е 60% към 40%. Последиците от това предизвикват кардиологични и неврологични заболявания (34% от исхемично сърдечно заболяване, 20% от инсулти), белодробни заболявания (21% от пневмония, 19% от ХОББ), диабет II тип, и онкологични заболявания (7% от рак на белия дроб).„Един човек, който живее докъм 75 години, общо поглъща в белия си дроб около 4 килограма фини прахови частици. Това е колкото една тухла четворка. Праховите частици с диаметър по-малък от 2,5 микрометра проникват дълбоко в белите дробове и ни въздействат на клетъчно ниво. След това достигат до всички останали органи и системи в тялото ни“, обясни пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.


Лошото качество на въздуха има огромно въздействие върху здравето, като бременните жени, децата и възрастните хора са особено уязвими. Около 90% от европейците, живеещи в градове, са изложени на нива на замърсяване на въздуха, считани за вредни за човешкото здраве.


Доц. Михаил Околийски - експерт в Световната здравна организация допълни, че в България тепърва трябва да се взимат адекватни мерки особено в големите градове.


Законовите ограничения на ЕС по отношение на емисиите все още са над препоръчаното от СЗО, като според оценки на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) всяка година в ЕС над 400 000 случая на преждевременна смърт се дължат на замърсяването на въздуха, за България това са 15 хиляди души годишно.


През изминалата 2018 г. Съдът на ЕС е бил сезиран за неспазване на стандартите на ЕС за качество на въздуха от шест държави-членки, между които и България. В момента има 29 висящи дела за нарушения срещу двадесет държави членки за неспазване на лимитите на ЕС за качеството на въздуха, близо две трети от държавите членки понастоящем не спазват нормите за допустими стойности за PM10 и NO2, а една пета надвишават целевата стойност за PM2,5.


У нас 20 пъти повече хора умират от мръсен въздух, отколкото в катастрофи, твърди и председателят на Асоциацията за закрила на пациентите Пламен Таушанов. „Въпреки това, значителен е процентът на българите, които не са запознати дори с един риск за здравето си вследствие от него“, допълни той.