146 граждани благородно и самоотвержено, при неблагоприятни атмосферни условия, са дарили кръв на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“. 115 от тях са дарили в неделя, 23-ти януари, 2022 г.

 

Кампанията по доброволно и безвъзмездно даряване на кръв за пациентите продължава до края на настоящата седмица


 

Акцията стартира с апел на най-голямата болница за неотложна медицинска помощ в страната за спешно набиране на кръводарители в края на миналата седмица. 

 

Всеки гражданин в добро здравословно състояние, на възраст между 18 и 65 години, е подходящ за кръводарител. Преболедувалите от Covid-19 лица могат да дарят кръв 40 дни след последния положителен тест. Ваксинираните против коронавирусна инфекция свободно могат да дарят кръв 28 дни след поставяне на втората доза.

 

Указанията предават от “Пирогов”, като същите могат да бъдат намерени както тук, така и на официалния сайт на Националния център по трансфузионна хематология в град София. 

 

Желаещите да дарят кръв могат да го направят в Националния център по трансфузионна хематология в гр. София на адрес ул. Братя Миладинови №112 в работното време на центъра от понеделник до петък между 08:00 и 18:00 часа с прекъсване между 12:00 и 13:00 часа.

 

Началникът на Лаборатория по трансфузионна хематология на “Пирогов" д-р Евгения Шурлиева споделя пред Българското национално радио за ползите и възможностите за кръводаряване. 

 

Предвид спешния профил на лечебното заведение, д-р Шурлиева подчерта, че нуждите от кръв и кръвни продукти в "Пирогов" са високи през цялата година.

 

„Кръв няма да остане неизползвана. Винаги ще бъде в полза на някой от пациентите ни, независимо каква кръвна група е“, заяви тя.

 

Два пъти годишно болница “Пирогов” провежда дарителски кампании под надслов “Стани нечий герой!”. Д-р Шурлиева сподели опита на болницата от изминалите до момента инициативи и обясни, че поради многопрофилния си характер, “Пирогов” има нужда от кръв и кръвни продукти през цялата година.

 

„Пирогов“ е най-големият консуматор на кръв. Акциите за кръводаряване в лечебното заведение са ежегодни и се правят два пъти годишно”, заяви тя пред Българското национално радио.